Unga mer hälsosamma – dricker mindre alkohol

Enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning har alkoholkonsumtionen minskat kraftigt hos flera åldersgrupper under 2004-2021. För befolkningen i stort ligger minskningen på 23 procent, även med pandemiåren inräknade.

Det är dock framförallt hos unga i åldern 17-29 år som minskningen varit påtaglig, 30 procent sedan 2004. Visserligen har ungdomarnas alkoholkonsumtion var den högsta av de olika åldrarna gällande den totala mängden alkohol. Men från att 2004 ha druckit runt 6 liter ren alkohol om året, har siffran 2021 sjunkit till ungefär 4 liter om året.

Men även gruppen 30-49 år har minskat sin alkoholkonsumtion med 35 procent.

Alkohol
Diagram över alkoholkonsumtionen i olika åldersgrupper, 2004-2021. Bild: CAN, Självrapporterade alkoholvanor i Sverige 2004–2021, 2022, sida 11

Alexander Söderberg, hälsoskribent på Frihetsnytt, ställer sig positiv till nyheten. Enligt honom kan det ökande intresset för friluftsliv och vandring spela en stor roll i att ungdomar prioriterar renlevnad.

När folk ser häftiga instagramvideos, youtube-klipp, eller tik-tok när folk klättrar upp för berg och annat, så tror jag att det kan vara en högre motivator att göra sådant som inte alltför många gör, än att gå ut och dricka på krogen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter