Ungdomar ska få Natoinformation – via Snapchat

Sverige är numera en formell medlem i krigsalliansen Nato. Med anledning av detta vill regeringen se till att svenskarna ”informeras” om vad detta innebär. Men är det som påstås om Nato verkligen ”saklig information”?

Sedan torsdagen den 7 mars är Sverige medlem i krigsalliansen Nato och sedan måndagen den 11 mars vajar den svenska flaggan utanför Natohögkvarteret i Bryssel, Belgien.

Under torsdagsmorgonen hölls en pressträff med ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, och generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Charlotte Petri Gornitzka. Där presenterade man en informationskampanj som ska riktas till svenskarna om vad Natomedlemskapet innebär.

”Digital kampanj”

Kampanjen kommer bestå av två delar: en som riktas till ungdomar mellan 16 och 25 år; samt en som riktas till den breda allmänheten. Man kommer se till att den får en så bred spridning som möjligt, bland annat genom digitala kampanjer och genom att göra den så lättläst som möjligt.

Korta svar på olika frågor ska spridas på sociala medier som Facebook, Youtube, Instagram och Snapchat, men det ska även publiceras via skärmar på högskolor och på så kallade banners (banderoller och liknande). Kampanjen ska leda folk till att besöka MSB:s hemsida, där man har en sida för längre svar på frågor om Nato.

Enligt Bohlin utgör kampanjen inte någon ”politisk opinionsbildning för Nato”, utan det ska röra sig om ”saklig information om vad Nato är och innebär för Sverige”.

Så här ser det bland annat ut på MSB:s sida om Nato. Skärmavbild: msb.se
Så här ser det bland annat ut på MSB:s sida om Nato. Skärmavbild: msb.se

Allt som är värt att veta om Nato?

Den sida som folk förväntas gå in på innehåller ingen information som överhuvudtaget är kritisk mot Nato. Nato beskrivs som en ”försvarsallians” som jobbar för ”en fredlig lösning på konflikter”. Det står även att det inte är aktuellt med kärnvapen på svensk mark, och skulle det förändras ”krävs ett politiskt beslut”. Nato kommer inte heller att bestämma om värnpliktiga ska skickas till konflikter, utan det ”bestämmer Sverige själva”.

Innehållet skiljer sig åt från det som Frihetsnytt har rapporterat om. Efter att Ungerns parlament röstat för att godkänna Sverige som medlem rapporterade SVT om att Nato inte kunde ses som en ”fredsorganisation”, utan man tog exempel på hur Nato ägnat sig åt anfallskrig utanför alliansen (däribland Libyen 2011).

Efter att Sverige formellt gått med meddelade Sveriges överbefälhavare, Micael Bydén, att kraven på Sverige skulle bli högre än förväntat. Dessutom ser Sverige ut att öppna upp sig mer och mer för att tillåta kärnvapen på svensk mark.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. Att myndigheter skulle ge en saklig information är ju rent löjligt!!!
    Det har de ju inte lyckats med de senaste två åren de ljuger konstant och hämningslöst!!!!!!!
    Påståenden om en ”fullskalig invasion” helt ”oprovocerad” och ”försämrat säkerhetsläge” är
    tydliga exempel på dessa lögner. Det går inte att tro på ETT ENDA ord som myndigheterna säger.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter