torsdag, 6 oktober, 2022

Ungern: Äktenskap och barnafödande banar vägen för framtiden

Familjeministern i Viktor Orbáns regering berättar om Ungerns familjevänliga politik

Under de senaste tio åren har antalet äktenskap och födslar i Ungern nästan fördubblats och är nu högst i hela EU, samtidigt som antalet aborter stadigt minskar. ”Vår familjevänliga agenda fungerar”, säger den ungerska familjeministern Katalin Novak under en pressmottagning på onsdagen.

I en briefing för besökande reportrar på hennes departementskontor i Budapest, redogjorde Novak för resultaten av Orbán-regeringens politik för ”stöd för ansvarsfullt barnafödande”. Reformen har bland annat inneburit att mödrar som har fyra barn blir befriade från federal inkomstskatt resten av livet.

”Vårt skattesystem gynnar barnafödande och det är väldigt populärt”, förklarade ministern och påpekade att föräldrar med små barn är berättigade till bostadsbidrag och räntefria konsumtionslån för en sjusitsig familjebil. Det finns också så mycket som en treårig föräldraledighet och ”män kan också ha föräldraledighet”, sa Novak.

Har vänt en demografisk kris

Premiärminister Viktor Orbán påbörjade den familjevänliga politiken som svar på en demografisk kris. Den ungerska befolkningen och födelsetalen hade minskat under det föregående decenniet under center- och vänsterregeringar, ”av vilka många var före detta kommunister”, enligt familjeministern. Ungern stod vid en punkt där dess enda tillväxt i befolkning var genom invandring.

Resultaten av den familjevänliga politiken har vänt krisen till en framgångssaga. Orbán-regeringen har investerat 5 % av Ungerns BNP för familjestöd, vilket gett en ökning av fertiliteten med 24 % under det senaste decenniet — de högsta födelsetalen i Europa. Dessutom har äktenskap ökat med 43 % på 10 år och aborter har minskat med 41 % under de senaste 10 åren.

Enligt en nyligen genomförd undersökning av Europa Projekt är 90% av ungrarna i tjugoårsåldern intresserade av att skaffa barn och bilda familj. Undersökningen visade också att när de tillfrågades om de instämde i påståendet ”att deras lands befolkning borde växa genom att medborgare skaffar fler barn snarare än genom invandring”, så instämde 74% av ungrarna jämfört med 57% i övriga EU.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:47

Nyhetssändning 21 september

00:03:36

Nyhetssändning 20 september