Vägrar böja sig för påtryckningar
Som enda EU-land motsätter sig Ungern ett lån till Ukraina på 18 miljarder euro, trots uttalanden om ett självständigt ungerskt lån till Ukraina. Nu hämnas EU och fortsätter frysa utlovade pengar till Ungern, som vägrar böja sig för påtryckningarna.
För att kunna utbetala ett lån till Ukraina på 18 miljarder euro behövs bifall från samtliga 27 EU-medlemsländer, men Ungern säger nej. Skulle EU ändå vilja gå vidare med att betala ut lånet kommer processen vara mer avancerad och ta avsevärt längre tid än om Ungern godkänner det nuvarande förslaget, rapporterar Reuters.
Det rör sig dock inte om någon ovilja att hjälpa Ukraina, utan snarare att man inte vill tvingas göra det genom ett gemensamt EU-lån. Tidigare har president Viktor Orbáns regering gått ut med att man vill låna ut 187 miljoner euro ur egen kassa till Ukraina, men att det ska ske bilateralt istället för via EU.
EU drar in bidrag som hämnd
Som reaktion på det ungerska motståndet har EU nu meddelat att det bidrag på 7,5 miljarder euro som tidigare frusits, fortfarande inte kommer att betalas ut till Ungern. Beslutet väcker kritik från den ungerska regeringen över att det utlovade bidraget ska vara villkorat av andra, orelaterade frågor, såsom lånet till Ukraina.
Fakta: Vad innebär bilateralt avtal? Ett bilateralt avtal upprättas mellan två parter och medför att bägge parterna har förpliktelser och rättigheter, ömsesidigt, mot varandra. "Bi" står för "två" vilket antyder att avtalet är mellan två parter, i logisk följd innebär det att ett trilateralt avtal rör sig om tre parter.