Orban frågar folket om sanktionerna

Ungerns regering lyssnar på folket medan Sveriges regering lyssnar på Nato

Som enda land i Europa har Ungern tillfrågat sin befolkning om inställningen till sanktionerna mot Ryssland. Samtidigt försöker den ungerska regeringen att få sanktionerna lättade, då den egna befolkningen drabbas.

Som Frihetsnytt tidigare rapporterat har Ungerns Viktor Orbán inte varit sparsam i sin kritik av EUs sanktioner mot Ryssland. Dessa har enbart resulterat i ekonomiska kriser och energibrist för samtliga länder i EU och enda sättet att komma till bukt med dem är att släppa på sanktionerna.

Folket rådfrågas

Dagens Nyheter rapporterar att det just nu pågår en kampanj i Ungern mot sanktionerna. Bland annat finns flera anslag och plakat uppsatta som informerar om den skada sanktionerna innebär för landet. En sådan skylt föreställer en bomb med texten ”Vi blir straffade av Bryssels sanktioner”.

Ett väldigt unikt agerande, ur EU-perspektiv, är att den ungerska regeringen efterfrågar befolkningens åsikter. I fredags inleddes ett nationellt samråd med medborgarna, där man skickat ut enkäter till ungrare över 18 år, för att fråga vad de tycker om sanktionerna.

Försvarar ungerska intressen

Orbáns motstånd mot sanktionerna brukar av etablissemangspolitiker avfärdas med att han går Rysslands ärenden.

Den konservativa tidskriften European Conservative argumenterar mot dessa anklagelser och påtalar att Orbáns politik grundar sig i ett försvar av ungerska intressen, inte ett försök att underminera Väst. Istället försöker Ungern mana Väst till ett mer ansvarsfullt agerande i världspolitiken. Den enda underminering som EU upplevt är endast ett resultat av dess egna felbedömningar.

Realpolitik – inte Putin-politik

Orbáns förhållande till Vladimir Putin ska snarare ha byggt på flera års erfarenhet av europeisk oförmögenhet att kunna hantera mindre konflikter med Ryssland, bland annat i samband med den ryska invasionen av Georgien 2008. Han har inte blundat för det beroende av framförallt rysk gas som utgjort en allvarlig svaghet och försökt minska Ungerns beroende av den.

Samtidigt har man skarpt kritiserat den ryska invasionen av Ukraina och i torsdags röstade man för ett fördömande av de ryska annekteringarna.

Väst kan inte hjälpa Ukraina om den egna ekonomin kraschar och enda sättet att undvika det är att upphöra med, eller åtminstone lätta på sanktionerna, samt försöka få till ett fredsfördrag mellan Ryssland och Ukraina.

Det är, enligt artikelförfattaren Gergely Varga, inte att krypa för Moskva, utan snarare att ta tillvara på Västs långsiktiga intressen.

Orbán mer intresserad av folkets åsikter än övriga EU

Dagens Nyheter försöker att underminera opinionsundersökningen genom att hänvisa till att frågorna skulle vara ”ledande”. Men i skrivande stund har inget resultat av undersökningen presenterats och det är därför fortfarande öppet vad ungarna verkligen tycker.

Även om opinionsundersökningen skulle vara ledande eller dåligt underbyggd, så har ändå den ungerska regeringen visat ett större intresse för sitt folks åsikter än vad andra EU-länder, i synnerhet Sverige, ens låtsats göra.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter