Ungsossar byter fot om kärnkraften

Nu går socialdemokraternas ungdomsförbund SSU för första gången på decennier mer tydligt över till den kärnkraftspositiva linjen. Beslutet har kommit under en pågående förbundskongress. Konsekvenserna kan bli många.

Göteborgs-Posten (GP) rapporterar nu om en omsvängning i socialdemokraternas största enskilda delförbund, SSU. På sin kongress i Norrköping har förbundet godtagit nybyggnad av kärnkraft för att lösa energiproblemen. Detta går stick i stäv med den partilinje under den förra regeringen som var tungt påverkad av miljöpartiets politiska vilja att stänga ner mycket kärnkraft, snabbt och definitivt. Hur regeringssamarbete mellan miljöpartiet och socialdemokraterna ska ske om inte enighet i kärnkraftsfrågan kan uppnås, är oklart.

Bakgrunden

SSU är tungt inom socialdemokratin och är fortfarande det största delförbundet, även om medlemstapp har gjort att pålitliga medlemssiffror är svåra att bestämma. Beslutet kommer att få följdverkningar. På kongressen har ungdomsförbundet också i nära anslutning till detta krävt en omsvängning till en tydligare politik för välfärd och klimat, och annars att erfarna profiler som Mikael Damberg ska avgå, som Dagens Nyheter (DN) har rapporterat.

Sedan kärnkraftsomröstningens tid, kring 1980, har socialdemokraterna balanserat mellan olika sidor i kärnkraftsdebatten. Partiet har både varit tvunget att hålla sig väl med en hetsig miljörörelse som har starkt mediestöd, och med sin egen fackföreningsrörelse som vill ha säker energi till sina medlemmars arbetsgivare.

Totalt sett har partiet under åren gått ganska oskatt ur debatten och den praktiska politiken. Om SSU:s linje blir partilinje, så kan socialdemokraterna dock få svårigheter med delar av sin väljarkår, trots att det politiska stödet för kärnkraft i riksdagen är brett och ofta oreserverat.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Mitt krav är att Damberg och Morgan Johansson utesluts.
    Så även Tomas Bodström , Stefan Löfven , Mona Sahlin , Tobias Baudin ,Göran Persson och Ann Linde.
    Tja…SD utesluter ju folk hej vilt så fort det kommer kritik….så nu kan väl (S) göra samma sak när dom läser min kritik…

    Snoko läser allt vi skriver –och för det vidare till sina kumpaner i (S) . Hoppas dom lär sig något. Om inte annat att uppföra sig artigt och belevat när dom har med svenskar att göra.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter