UNHCR:s svenska Ukrainachef får 350 000 kronor i månaden

UNHCR:s Ukrainachef får 350 000 kronor i månaden och endast 0,003 procent går till lokala hjälporganisationer, samtidigt vägrar UNHCR redovisa vart pengarna går. Flyktingorganet har tidigare skakats av korruptionsanklagelser och avslöjandet om de mycket höga lönerna sätter åter problemet i ljuset.

UNHCR är FN:s flyktingorgan och grundades 1951. UNHCR står för United Nations High Commissioner för Refugees (Förenta Nationernas flyktingkommissarie). Den huvudsakliga finansieringen är frivilliga bidrag från regeringar där Sverige sedan länge varit en viktig samarbetspartner och en av de största bidragsgivarna.

På uppdrag av FN leder UNHCR internationella insatser världen över för att skydda människor på flykt.

Korruptionsskandaler har skakat UNHCR tidigare

UNHCR har flera gånger sedan starten anklagats och avslöjats med allvarlig korruption, och kritiken har varit omfattande. Ett av de mer kända fallen var 2017 när det avslöjades att miljontals kronor försvunnit ur UNHCR:s arbete i Uganda, vilket Sveriges Radio rapporterat om.

Skandalen blev än allvarligare när NBC News släppte en rapport 2019 som visade att korruptionen var mer omfattande än man tidigare trott. Hundratals miljoner uppges ha försvunnit i skandalen.

UNHCR:s svenska Ukrainachef får 350 000 kronor

Igår, måndagen den 20 februari, avslöjade SVT:s Kalla Fakta att lönerna är mycket höga för UNHCR:s hjälparbetare i Ukraina.

Karolina Billing
Karolina Billing. Skärmavbild: Twitter/ @KarolinaBilling

Karolina Lindholm Billing, UNHCR:s Ukrainachef, tjänar 350 000 kronor i månaden. Lönen är anmärkningsvärt hög och betydligt högre än Sveriges statsminister Ulf Kristersson, som har en lön på 184 000 kronor i månaden.

– Jag tycker FN borde ta en diskussion runt den här globalt standardiserade lönesättningen, säger Tomas Brytting, professor i organisationsetik, till SVT.

Medellönen hos UNHCR:s hjälparbetare i Ukraina är 150 000 kronor i månaden, något som Brytting är kritisk mot. Han menar att det finns en förtroenderisk om lönerna är så höga. Vidare betonar han även att verksamheten riskerar att attrahera fel människor.

– Om man betalar för mycket riskerar man att få personer som drivs av andra saker än verksamheten också, där pengarna som drivkraft är för stark, säger Tomas Brytting.

0,003% till lokala hjälporganisationer i Ukraina

UNHCR själva vägrar att svara på, eller redovisa hur pengarna som de får i bidrag används i Ukraina. I avslöjandet framgår det även att endast 0,003 procent av deras samlade resurser går till lokala hjälporganisationer.

På sociala medier har kritiken varit hård och på Twitter rasar just nu användarna efter avslöjandet. Flera som har gett bidrag till UNHCR känner sig lurade och andra påpekar hur genomkorrupt organisationen är.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter