Unikt fynd kan beskriva försvarsverk i Göteborg

Trots att det skadats vid flera tillfällen de senaste 400 åren, kan fyndet i Göteborg bidra till kunskap om 1600-talets arkitektur. Dessutom bidrar fyndet till kunskap om göteborgarnas historiska levnadsvanor.

Det är delar av bastionen (försvarsverk som förekommer på äldre befästningar) Gustavus Primus (latin för ”Gustav den förste”, syftandes på Gustav Vasa) som nu grävs fram.

Det byggdes under 1600-talet och utgjorde en del av Göteborgs försvarsanläggning. Under 1800-talet förstördes en stor del av byggnaden, när Göteborgs hamn i början av århundradet byggdes ut och en järnväg drogs över den 50 år senare.

Nu har dock arkeologer grävt fram det som finns kvar, i samband med att Västlänken byggs ut i Nordstan, rapporterar Göteborgs-Posten (GP). Det rör sig endast om ett hörn som finns bevarat.

Men tack vare fyndet kan arkeologerna bilda sig en uppfattning om hur hela bastionen såg ut, framförallt dess storlek. Dock är bastionen i skrivande stund borttagen, enligt arkeologen Andreas Skredsvik för att man lättare ska kunna studera konstruktionen.

Kritpipor. Foto: Wikipedia/ Simon Speed
Kritpipor. Foto: Wikipedia/ Simon Speed

Göteborgsk tobakshistoria

Ett annat fynd som påträffats är en rejäl ansamling av så kallade kritpipor, vilket är pipor av lera som var den vanligaste typen av pipa från sent 1500-tal till 1800-talet.

Men som vanligt i Göteborg så hittade vi mycket kritpipor, men det säger inte så mycket mer än att de har rökt mycket kritpipa, säger Andreas Skredsvik till GP.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar