Unikt instrument spelas för första gången på 150 år

Den så kallade Sotharpan från Öje liknar inget annat instrument i Sverige och har inte spelats på 150 år. Nu har dock en kopia gjort det möjligt för folk att äntligen få uppleva dess musik.

Nyligen kunde befolkningen i Öje, Dalarna för första gången på över 150 år få höra hur den så kallade Sotharpan låter. Det är ett unikt instrument som det bara funnits ett känt exemplar av i hela Sverige, fram tills nyligen, då instrumentbyggaren Anders Norudde gjort en kopia som det går att spela på, rapporterar SVT.

– Instrumentet har bara fem, sex toner så man får göra det bästa av det, säger Norudde till SVT.

150 år på museum

Den kända historien om Sotharpan börjar 1869, när den skånske folklivsforskaren Nils Månsson Mandelgren besökte Dalarna. När han kom till Öje besökte han stugor för att anteckna och teckna det han såg, skriver Siljan News.

I en av dessa stugor upptäckte han ett instrument som han aldrig sett tidigare. Den låg ovanför öppna spisen och hade blivit sotig av röken, varför han gav den namnet ”Sotharpan”. Månsson Mandelgren tog med sig instrumentet till Stockholm där den hamnade på museum, först Kulturhistoriska muséet och därefter Musikmuséet.

Redan vid upphittandet 1869 gick det inte att spela på den och då det bara funnits ett känt exemplar har ingen fått höra dess toner på över 150 år, innan Norudde gjorde sin kopia.

I samband med Noruddes konsert i Öje berättade lokalhistorikern Gubb Tage Bevring om historien bakom instrumentet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter