Unikt system möjliggör grönsaksodling under vintern

Ica Maxi i Östersund kan leverera färska grönsaker

Ett system där fiskar och grönsaker bildar ett kretslopp i ett växthus möjliggör odlingarna även under vintern. Ica Maxi Östersund kommer att kunna leverera färska och ekologiskt närodlade grönsaker till sina kunder.

Flera system har dykt upp i framförallt norra Sverige, vilka gör det möjligt att odla grönsaker även under de kallaste vintermånaderna.

Frihetsnytt har tidigare skrivit om de grönsaksodlingar som använder spillvärme från serverhallar för att hålla igång ett växthus.

Nu har även Ica Maxi i Östersund börjat använda ett system där fiskar och grönsaker bildar ett kretslopp. Fiskarnas bajs blir till gödsel, ett system som används på risodlingarna i Asien, rapporterar SVT.

Anläggningen ligger precis bredvid butiken och där ska man producera hela årsproduktioner av både gurkor och tomater. Om tre veckor kommer den första skörden av gurkor.

Systemet med fiskarna har ännu inte införts, men det ska bli atlantlaxar.

Inga transporter eller kemikalier

Enligt Jerker Hansson, butikens marknadsansvarige, innebär det ingen ekonomisk vinst jämfört med att importera tomater från Spanien.

Däremot så ökar kvaliteten på grönsakerna, som då är så färska de bara kan bli när de läggs ut i affären. Dessutom rationaliserar man bort transporter och behöver inte heller bespruta dem med bekämpningsmedel och kemikalier som garanterar att de hålls färska.

Atlantlaxarna utgör även den lax som de säljer mest av i butiken, så även där kommer det att finnas en närliggande tillgång.

I tider när livsmedelsproduktionen gjorts sårbar genom att flyttas till andra länder, kommer initiativ likt detta att i viss utsträckning säkerställa lokalsamhällets tillgång till mat.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter