Uppgift: Han kan ta över som Irans president

Irans president Ebrahim Raisi har bekräftats död i en helikopterkrasch. Nu kommer en tillfällig ledare att ta över posten, men det spekuleras i att en annan person kommer ta över, vilket kommer centrera makten i Iran.

Som Frihetsnytt rapporterade bekräftades det under måndagsmorgonen att Irans president, Ebrahim Raisi, och landets utrikesminister Hossein Amirabdollahia dött i en helikopterkrasch. Händelsen inträffade vid gränsen till Azerbajdzjan, efter ett officiellt statsbesök.

Mojtaba Khamenei. Foto: Wikipedia/ Tasnim News Agency/ CC BY 4.0 DEED
Mojtaba Khamenei. Foto: Wikipedia/ Tasnim News Agency/ CC BY 4.0 DEED

I och med Raisis död kommer vicepresidenten Mohammad Mokhber ta över presidentposten i 50 dagar, tills ett nyval kan hållas.

Familjens position stärks

Mokhber bedöms dock enbart sitta kort tid på posten. Enligt tidningen Time talar allt för att ayatolla Ali Khameneis son, Mojtaba Khamenei, kommer lyftas fram som ny president. Liksom Raisi har Mojtaba lyfts fram som en potentiell efterträdare till posten som ayatolla, den högsta befattningen i Iran.

Hur det kommer tas emot återstår att se. Enligt Time har Mojtaba aldrig tidigare innehaft något ämbete. Det blir därför svårt att bedöma hans eventuella popularitet och hur stort stöd han skulle få i presidentvalet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter