Om tre veckor avslutas den spanska småviltjakten, där spanjorerna går man ur huse med sina smäckra vinthundar av den trevliga rasen Galgo. Vad som händer med de 60 000 hundarna efter jakten är inte alltid lika muntert. Den 28 januari marscherar tyska djurvänner i flera städer för spanska hundar.
Jaktsäsongen i Spanien slutar den 1 februari varje år. Enligt den tyska djurskyddsorganisationen Tierschutz Spanien är denna dag ”Dia del Galgo” eftersom ”hundratusentals” galgohundars öde då avgörs. Är de tillräckligt bra för nästa säsong? En Galgo som inte längre är till någon nytta för sin ägare går ett osäkert öde till mötes.
De tyska djurskyddarna menar att spanska jakthundar, även Podencos och Bodegueros bara är ”verktyg” för jägarna som slängs efter användning. Den sista lördagen i januari uppmärksammar man därför denna ”grymma tradition” och ger de utmönstrade spanska jakthundarna en röst.

Inga plakat eller högtalare
Galgomarscherna i Köln, Berlin, München, Bremen och Saarbrücken är registrerade som politiska demonstrationer men varken banderoller, plakat eller högtalare är tillåtna.
Galgo-marschen i Köln kommer att äga rum för åttonde gången 2023. Djurrättsaktivister och vinthundsvänner kommer också att marschera i Berlin klockan 13.00 från Pariser Platz vid Brandenburger Tor. För första gången kommer det också att hållas en galgomarsch i München 2023, med start klockan 14 på Münchner Freiheit. Galgomarschen i Saarbrücken börjar klockan 11 i Bürgerpark. I det mer liberala Hamburg kallas det inte Galgomarsch utan Galgo Walk. Även i Schweiz blir det walk den 28:e i Zürich. I nordtyska Bremen får hundarna vänta en vecka till den 4 februari innan det brakar loss.
Grymheter i stor skala?
Det som djurvännerna protesterar emot är inte lika lustigt. På YouTube kan man se förskräckliga bilder på vinthundsplågeri och det är uppenbart att väldigt många hundar blir övergivna. I Euronews artikel citeras en lokal djurskyddsorganisation som säger att mellan 50 000 och 80 000 hundar blir övergivna eller avlivade varje år. Vad som stämmer och är aktuellt är naturligtvis svårt att veta och det säkraste är naturligtvis att låta båda sidor komma till tals.
Jägarförbundet instämmer
Ignacio Valle, ordförande för RFEC, det kungliga spanska jaktsällskapet, ställer sig i en intervju på hundarnas sida på så sätt att han efterlyser hårdare straff för jakthundsplågeri. I Spains News får han frågan om vad han själv anser bör göras för att lösa problem som tjuvjakt eller övergivande eller misshandel av jakthundar.
– Fördöm det, samarbeta med de statliga säkerhetsstyrkorna och organen, miljöagenter och SEPRONA (motsvarande Naturvårdsverket). Ett annat av de önskemål som jägare har framfört under lång tid är en skärpning av strafflagen för den här typen av brott.

En del av lösningen på problemet är de många adoptionsverksamheter som bedrivs av utlänningar. Man fångar in övergivna spanska vinthundar och förmedlar dem till hem i övriga Europa.
Ingen politisk lösning i sikte
Det mesta som skrivs i massmedia om spanska hundar är hur olika politiska partier väljer att utnyttja situationen. Den grönhåriga yttervänstern, som även i Spanien hatar män i allmänhet och jägare i synnerhet, fordrar jaktförbud.
De regerande socialdemokraterna har valt den traditionella strategin, att ”vårda problemet” istället för att lösa det. I januari 2022 drev man igenom en hysterisk djurskyddslag som näst intill likställer hundar, katter och illrar med barn. Men partiet skrev också in i lagen att jakthundar och boskap är undantagna. Situationen har nu givit partier och massmedier ett köttben att slåss om, som kommer att räcka länge. Är inte alla hundar lika värda? Ska inte djurskyddslagen gälla alla hundar – och var kommer korna in? Ska jakt med hund förbjudas? Ska man behöva jaga med kor? Är det en statlig fråga eller ska de lokala myndigheterna få sköta saken som de vill?
Bedömare menar att det bästa för alla parter, inklusive de pensionerade spanska jakthundarna, är att de får utvandra till Tyskland och Schweiz, lära sig tyska och marschera med dessa länders djurvänner.