Kombinationen av att Sverige ska bygga ny kärnkraft och sitter på Europas rikaste fyndigheter av uran innebär stora möjligheter för svensk energiproduktion. Uranbrytning i Sverige är dock förbjudet, men för att underlätta arbetet överväger klimat- och miljöministern att ändra lagstiftningen.

Sedan år 2018 har det varit förbjudet att bryta uran i Sverige, trots att Sverige sitter på de största fyndigheterna i Europa och det utgör ett värdefullt råmaterial för kärnkraften. Men i och med regeringens planer på att bygga ut kärnkraften kommer urantillgången att bli av enorm betydelse. Därför vill nu klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) häva förbudet, rapporterar SVT.
– Det är viktigt att man bryter alla de mineraler vi behöver till klimatomställningen med respekt för miljölagar och hur de som bor nära påverkas. Sverige har goda förutsättningar att göra det, säger Pourmokhtari till SVT, med hänvisning till att kärnkraften är den främsta energikällan som inte innebär koldioxidutsläpp.
SD påverkar
Vid årsskiftet meddelade regeringen att man ville bygga ut den svenska kärnkraften, framförallt med anledning av den rådande elkrisen, vilket Frihetsnytt rapporterade om. Att regeringen öppnar för att kunna bryta uran talar för två saker: dels att det med all sannolikhet kommer att bli verklighet av planerna på ny kärnkraft, och dels att Sverigedemokraterna (SD) har en stor påverkan på regeringen.
Enligt SVT är SD det enda parti som har varit positivt inställd till uranbrytningen. Men nu verkar samtliga Tidöpartier ställa sig bakom detta. Till och med energi- och näringsminister Ebba Busch ger sitt stöd åt planerna.
– Vi är från regeringens sida öppna för frågan uranbrytning, absolut. Vi har mycket uran vi kan bryta i Sverige. Historiskt har lönsamheten inte funnits där, men nu kanske det har ändrats, säger hon till SVT.
Snabbsvängning om kärnkraft
Det var inte länge sedan som kärnkraft i bästa fall sågs som ett nödvändigt ont, i värsta fall som ett stort och farligt hot som snarast möjligt måste avskaffas.
Men i och med vinterhalvårets elkris har debatten öppnats och när även klimatradikala kärnkraftsmotståndare fått kraftigt höjda elräkningar har det svängt om väldigt snabbt. Frihetsnytt har bland annat skrivit om hur en miljöpartistisk kommunpolitiker i Gällivare uttalat sig positivt om kärnkraft och behovet av en blandad energiproduktion.