USA 1776-2022: En dynamisk nation fyller 246

Den 4:e juli är USA:s nationaldag pga att den dåvarande brittiska kolonins ledande män denna dag deklarerade sin självständighet från moderlandet.

Födelsen för Amerikans Förenta Stater stadfästes i självständighetsförklaringen, ett dokument som publicerades under brinnande krig. Kriget var i princip var ett engelskt inbördeskrig – fortfarande är man inte överens om det amerikanska frihetskriget, som utkämpades mellan 1775 och 1783, ska kallas för ”American Revolutionary War” eller ”American War of Independence”.

Måttligt antal dödsoffer

England hade på den tiden ont om soldater men gott om pengar – därför anställde man en stor kår av tyska legosoldater. Av dessa dog 7’774 av olika orsaker, 1’800 i strid. Dessutom trivdes 5’000 av tyskarna så bra i det nya landet att de deserterade och stannade i USA efter kriget. Förutom de 5’000 tyskarna deltog även Frankrike och Spanien på amerikanernas sida. Drygt 2’000 fransmän fick sätta livet till. Även ca. 500 infödda amerikaner (s.k. indianer) gick under, oklart på vilken sida. De största offren bragde de segerrika revolutionärerna själva – med över 25’000 krigsdöda.

Som jämförelse kan nämnas det tragiska amerikanska inbördeskriget 1861-1965, som enligt vissa källor förvärrades och förlängdes av brittisk diplomati. Inbördeskriget sägs ha varit ett krig utan vinnare och kostade mer än 800’000 människoliv.

Självständighetsförklaringen från England ska inte förväxlas med den amerikanska konstitutionen, som publicerades först 17/9, 1787.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter