USA: Abortförespråkare tar till våld och mordförsök

FBI utfärdar varningar efter mordförsöket mot högsta domstolens domare

Amerikanska FBI har utfärdat en varning om att byrån inte kommer att tolerera våld och vandalism i samband med den planerade ändringen av USA:s abortlagstiftning i Högsta domstolen. Detta efter att en beväpnad man, den 26-årige Nicholas John Roske, arresterades i förra veckan nära HD-domaren Brett Kavanaughs hem under ett försök att mörda domaren i ett försök att stoppa beslutet att upphäva prejudikatet Roe v. Wade.

Den officiella varningen lästes upp av den biträdande chefen för FBI Washington Field Office, som sade att byrån är förpliktigad att skydda alla amerikaners rätt till yttrandefrihet genom konstitutionens första tillägg, det vill säga att uttrycka sina åsikter fredligt under demonstrationer som äger rum regelbundet i landets huvudstad, inklusive utanför Högsta domstolen.

Deras uttalande nämnde inte något specifikt händelsen i Kavanaughs hem, och det gjorde ingen hänvisning till Högsta domstolens väntande beslut om Roe v. Wade, det beslut från 1973 som hävdade att amerikanska kvinnor har en konstitutionell rätt att göra abort som en del av ”rätten till privatliv”.

Roske berättade för tjänstemän att han planerade mordet på domaren på grund av ilska över Högsta domstolens utkast till beslut angående abort såväl som en skolskjutning i Texas förra månaden, och antydde att han trodde att domaren som han hade för avsikt att döda även skulle kunna upphäva tilläggslagar som inskränker det andra tillägget i USA:s konstitution: rätten att bära vapen.

I motsats till Sverige kan adresser ur folkbokföringen vara svåra att hitta. Federala åklagare sa att Roske hittade Kavanaughs adress online genom pro-abortgruppen ”Ruth Sent Us” som publicerade domarens adress på sociala medier de senaste dagarna.

Gruppen föreslog också online att demonstranter skulle rikta in sig på barn till högsta domstolens domare Amy Coney Barrett i ljuset av domstolens beslut om abort. Den publicerade en information och bilder över domarens bostad, lokala kyrka och identifierade den skola som hennes barn går på, samtidigt som de uppmanade demonstranter att ”yttra sin ilska” på dessa platser.

Det är inte klart när Högsta domstolen kommer att utfärda sitt slutgiltiga beslut som kan upphäva Roe v. Wade. Domstolen släpper i allmänhet majoriteten av sina mål i mitten av juni.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter