USA: Abortkliniker börjar stänga efter att Roe v. Wade upphört

Abortkliniker i flera amerikanska delstater har avvecklat sin verksamhet sedan den 25 juni efter högsta domstolens beslut att häva Roe v. Wade

Ungefär hälften av delstaterna i USA förväntas gå vidare med att förbjuda abort efter högsta domstolens avgörande beslut. Enligt Guttmacher Institute, har abort redan blivit olagligt i en handfull delstater med så kallade ”triggerlagar” som trädde i kraft omedelbart efter att domstolsbeslutet som upphävde Roe v. Wade förkunnades i fredags.

Abort kommer antingen snart att bli – eller är redan – olagligt i minst 13 delstater. I sammanställning är dessa: Idaho, North Dakota, Utah, Wyoming, South Dakota, Missouri, Kentucky, Tennessee, Oklahoma, Louisiana, Arkansas, Mississippi och Texas.

Förbud i Mississippi och North Dakota kommer att träda i kraft när deras respektive chefsåklagare undertecknat dem, medan Wyomings förbud kommer att träda i kraft inom några dagar. Tennessee kommer att få sitt förbud tillämpat om 30 dagar, medan Idaho och Texas kommer att se förbud tillämpas 30 dagar efter den officiella domen.

Stängda abortkliniker

Alabamas tre abortkliniker slutade omedelbart att utföra aborter eftersom leverantörer verksamheten betecknas som brottslig enligt en lag som går tillbaka till 1951. Personalen vid Alabama Women’s Center for Reproductive Alternatives i Huntsville sa i fredags till kvinnor i väntrummet att de inte kunde göra fler aborter den dagen, även om kvinnorna fick en lista över kliniker utanför delstaten som fortfarande utför aborter.

På en abortklinik i delstatshuvudstagen Little Rock, Arkansas, var abortverksamheten igång på morgonen, men dörrarna stängdes till patientområdet så snart Högsta domstolens beslut formellt tillkännagavs. En abortklinik i New Orleans, Louisiana, en av tre som utför proceduren i delstaten, stängdes också omedelbart efter domstolsbeslutet på fredagen.

Rättslig osäkerhet

Abortkliniker på andra håll – däribland Arizona, Texas och West Virginia – slutade utföra aborter av rädsla för åtal baserat på delstatslagar som förbjuder ingreppet som föregick Roe v. Wade och formellt aldrig har avskaffats.

I Texas, där ”triggerlagar” inte träder i kraft förrän om en månad, avbröt leverantörerna aborter medan de söker juridisk rådgivning om huruvida de är föremål för ett abortförbud baserat på lagar som antogs på 1920-talet.

Texas republikanske chefsåklagare Ken Paxton, som tillkännagav delstatens stängningen av abortverksamhet på fredagen ”till ära och upprättelse för de nästan 70 miljoner ofödda barn som mördats i livmodern sedan 1973”, varnade i ett brev att åklagare omedelbart kan välja att väcka åtal baserat på om gällande delstatslagar som inte var kompatibla medan Roe v. Wade fortfarande gällde.

Sammantaget innebär upphävandet av Roe v. Wade att cirka 36 miljoner amerikanska kvinnor i reproduktiv ålder kommer att förlora tillgången till abort i sina delstater. Detta enligt forskning från organisationen Planned Parenthood som bedriver abortverksamhet och handel med fosterdelar.

Som förväntat har beslutet att störta Roe v. Wade väckt blandade reaktioner, med folkmassor utanför Högsta domstolen som uttryckt både förtvivlan och jubel.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter