lördag, 1 oktober, 2022

USA: Att upphäva aborträtten kan innebära slutet på rasblandade äktenskap

Våldsamma demonstrationer i USA – kämpar för mer än bara abort

En vecka efter att det läckta utkast som föreslår att upphäva Roe mot Wade-prejudikatet från USA:s högsta domstol, som år 1973 tvingade delstaterna att legalisera abort, har mycket riktigt skapat chockvågor genom hela nationen.

Demonstranter har samlats utanför Högsta domstolens huvudbyggnad i Washington DC, våldsamma upplopp har iscensatts i flera amerikanska städer, där demonstranter kastar sten mot polisen och krossar butiksfönster under hammaren och skärans vajande flaggor.

Upploppen har varit som värst i Los Angeles, Kalifornien, där delstatspolisen utfärdade en stadsomfattande varning till samtliga medborgare att hålla sig inomhus efter att demonstranternas ilska eskalerat till våldsamheter mot ordningsmakten.

Många bedömare har iakttagit att retoriken sällan handlar om aborträtt som enskild fråga, utan snarare om att beslutet att upphäva Roe mot Wade kan bana vägen för att andra nymarxistiska milstolpar, såsom rätten till legalt äktenskap mellan olika raser, kan komma att rivas upp framöver.

Progressiva milstolpar upplevs som hotade

En ledare i New York Times med titeln ”America Is Not Ready for the End of Roe v. Wade”, återspeglar demonstranternas oro:

Föreställ dig att varje delstat var fri att välja om de skulle tillåta svarta och vita människor att gifta sig. Vissa delstater skulle tillåta sådana äktenskap; andra skulle förmodligen inte det. Lagarna skulle vara ett hopkok, och parrelationer mellan olika raser skulle drabbas, lagligt förvisade till andra klassens status beroende på var i landet de bodde.

Det verkar vara ett otänkbart scenario 2022. Det beror på att Högsta domstolen 1967 enhälligt beslutade att spärrande av äktenskap mellan olika raser bryter mot det 14:e tilläggets garanti om lika skydd. ”I enlighet med vår konstitution befinns friheten att gifta sig, eller inte gifta sig med en person av en annan ras, hos individen och kan inte kränkas av staten”, konstaterade domstolen i Loving v. Virginia. Beslutet tvingade de 16 delstater som vid den tidpunkten fortfarande förbjöd rasblandade äktenskap att ändra sina lagar.

Värt att notera i denna retorik är att delstater som avviker från federala krav bara anses som avskyvärda om de avviker åt ett konservativt håll. När Kalifornien i strid med USA:s immigrationslagar blev en ”fristad” för miljontals illegala invandrare från Latinamerika hyllades de enligt samma resonemang som progressiva förkämpar. Men när delstaterna har rätten att besluta om abortfrågor eller rasblandade äktenskap såsom den amerikanska konstitutionen ger dem rätt till så anser samma nymarxistiska hyckleri att detta är en avskyvärd ondska som måste stoppas med våld om så krävs.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar