NSA: Vi bedriver cyberattacker mot Ryssland

General Paul Nakasone, chef för National Security Agency, bekräftar för första gången att USA har ”genomfört en serie offensiva cyberoperationer” mot Ryssland sedan kriget i Ukraina bröt ut.

Den amerikanska militären har utfärdat ett häpnadsväckande, men kanske inte helt oväntat, erkännande: att USA har genomfört offensiva cyberoperationer till stöd för Kievregimen. Det markerar är första gången som ett dylikt erkännande uttrycks och antyder – som många observatörer länge har misstänkt – att Pentagon och USA:s underrättelsetjänst spelar en större roll i Ukraina mot den ryska militären än vad man tidigare medgett.

I egenskap av direktör för National Security Agency, NSA, och högsta befälhavara över USA:s cyberkommando är det närmast otroligt att Paul Nakasone låter sig intervjuas av Sky News under gårdagen: ”Vi har genomfört en serie operationer över hela spektrumet: offensiva, defensiva samt informationsoperationer.” Detta inkluderar ”offensiva hackningsoperationer”, sa han.

Intervjun gavs från Estland

Utan att ge specifika detaljer, fortsatte han, ”Mitt jobb är att ge en rad alternativ till försvarsministern och presidenten, och så det är vad jag gör.” Viktigt är att general Nakasone gav intervjun från det till Ryssland gränsande Estland. Det lilla baltiska landet är världsledande på cyberkrigföring och det är därifrån många andra stödjande operationer inklusive vapenöverföringar till Ukraina har kommit.

Generalen nämnde ryssarnas cyberattacker mot Ukraina, och sa: ”Och vi har sett detta med avseende på attacken mot deras satellitsystem, omfattande cyberattacker som har pågått för att störa deras statliga funktioner.”

Nakasone har tidigare sagt att hans egen byrå, NSA satte in ett ”offensiv grupp” på den ukrainska sidan redan före kriget, i december 2021.

Och som alla djupa statens talesmän, pratade Nakasone om ryska försök att påverka amerikanska val. ”Vi hade en möjlighet att börja prata om vad särskilt ryssarna försökte göra i våra mellanårsval. Vi såg det igen 2020, när vi pratade om vad ryssarna och iranierna skulle göra, men det här var i mindre skala .” Bedömare menar att generalens uttryckssätt, när han säger att han ”har möljighet att börja prata” om vad någon ”försökte” göra och han för två år sedan ”pratade” om vad någon ”skulle” betyder att generalen har blivit tillsagd att säga något som håller liv i ryktena om rysk valpåverkan, samtidigt som han vill undvika att fara med falska anklagelser. Den amerikanska allmänheten hör dagligen påståenden från massmedierna om att Moskva planerar ”inblandning” i det pågående mellanårsvalen till kongressen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter