USA desperata: Skickar klusterbomber

USA:s beslut att skicka klusterbomber till Ukraina har väckt kritik över hela världen. Beslutet är kontroversiellt och anses vara ett moraliskt dilemma enligt politiska bedömare.

USA har beslutat att förse Ukraina med klusterbomber. En klusterbomb kan skjutas från både marken och luften och när de exploderar frigör de flera mindre sprängladdningar som sprider ut sig över ett större område.

De klusterbomber som Ukraina får av USA avfyras från tunga artilleripjäser från marken enligt CNN. Varje bomb innehåller 88 sprängladdningar och kan maximalt täcka ett område på 30 000 kvadratmeter, motsvarande fyra fotbollsplaner.

Över 120 länder har förbjudit klusterbomber

Sammanlagt 123 länder har i princip förbjudit klusterbomber, däribland Sverige. Finland, Grekland, Ryssland, USA och Ukraina är några som inte förbundit sig att följa Konventionen om klusterammunition.

Det stora problemet med klusterbomberna är att långt ifrån alla av de mindre sprängladdningarna exploderar, därför jämförs de ofta med landminor och kan utgöra ett hot mot civilbefolkningen i decennier efter att de använts.

Enligt Amnesty International är upp till 20 procent av de mindre bomberna så kallade blindgångare som inte genast exploderar. Röda korset säger att 10-40 procent inte detonerar genast.

Trots att USA inte förbjudit klusterbomberna kan det ändå vara olagligt att skicka de till Ukraina. Enligt amerikansk lag är det nämligen olagligt att tillverka, använda eller leverera klusterbomber som har fler blindgångare än 1 procent. Enligt Pentagon har de aktuella klusterbomberna upp till sex procent blindgångare vilket kan innebära att USA:s president Joe Biden bryter mot amerikansk lag när han tog beslutet att ge Ukraina vapnen.

President Joe Biden. Foto: Wikipedia/ Adam Schultz
President Joe Biden. Foto: Wikipedia/ Adam Schultz

Stor kritik mot beslutet

I kriget mellan USA och Vietnam på 1960 och 70-talet släppte USA miljontals bomber över Vietnam och grannlandet Kambodja och flera av dessa bomber var just klusterbomber. Kambodja har än idag problem med att odetonerade bomber hittas i marken och dödar civila.

Med anledning av landets erfarenhet av klusterbomber gick Kambodjas premiärminister Hun Sen ut och uppmanade Ukraina att inte använda sig av de klusterbomber landet fått av USA.

– I mitt förbarmande över det ukrainska folket, vädjar jag till USA:s president som leverantör och den ukrainske presidenten som mottagare att inte använda klusterbomber i kriget eftersom de verkliga offren kommer att vara ukrainare, säger Hun Sen enligt Aftonbladet.

Kreml: ”Förändrar läget”

Beslutet att skicka klusterbomber till Ukraina beskrivs av bedömare som något kontroversiellt och att en omedelbar konsekvens av beslutet är att USA uppfattas som hycklare. Det går inte att stå upp för demokrati, mänskliga rättigheter samt fördöma Rysslands brutalitet om man samtidigt skickar detta mycket kontroversiella vapen till Ukraina.

Kreml ser också allvarligt på saken och varnar Ukraina för att använda vapnet. Kremls talesperson Dmitrij Peskov varnar för att Ryssland kommer att tvingas till motåtgärder.

– Användningen av den här typen av ammunition förändrar situationen och skulle såklart tvinga Ryssland att vidta motåtgärder, säger Peskov enligt AFP.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Kambodjas regering med kung Sihanouk försökte på alla sätt hålla sitt land utanför Vietnamkriget .

  USA svarade med att försöka mörda kungen !!!
  När det misslyckats så iscensatte USA en militärkupp med en general Lon Nol som marionett. Man passade på när kungen var utomlands.
  USA.s inblandning drog in det neutrala Kambodja i ett förfärligt krig som banade väg för Pol Pots kommunistterror .
  När Pol Pot störtades efter 3 år var (S) i Sverige bedrövade.

  Kung Sihanouk ?? Ja han levde tills han var 90 år ..och hann med att under 70 år vara : prins , kung , premiärminister , avsatt , kung igen ,och pensionerad kung . Kambodja är fortfarande monarki med sonen Sihamoni som kung ,som dock enbart ägnar sig åt ceremoniella uppgifter , ofta tillsammans med sin gamla mamma, Monika , i 85 årsåldern.
  Klokt nog –ingen politik !!!

  Kambodja blir mer och mer populärt som resmål –mycket billigt och erbjuder sol & bad förutom ruskiga tortyr och dödsläger .

  I kommunistisk jämlikhet riskerade alla att dödas… ..kan utländskt språk ?? = spion..torteras till döds… Glasögon ?? Västerländsk spion–dödas , Misstänks talat illa om Broder 1 (pol-pot) —extra grym långvarig tortyr till döds. …osv…

  Sossevännerna i Kambodja lyckades på ca 3 år döda ca 40- 50 % av folket .
  Alla industrier var stängda ,elverken stängda , hela huvudstaden Pnom Penh var helt tömd …2 milj. hade drivits ut . patienter på sjukhusen dödades , samma sak med boende på äldrehem –dödades ..—
  pol pot ville ha starka människor som kunde arbeta hela dagarna på risfälten.

  Den här mentaliteten av oförsonlighet och bottenlös grymhet finns i dagens tid hos expo , nätgranskare , CRD , Juridikfront osv…

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter