USA: Dödsfallsersättningarna ökade med 163% under 2021

Försäkringsbolagen i USA betalar ut rekordsummor i dödsfallsersättning efter massvaccineringarna mot covid-19

Det amerikanska försäkringsbolaget Lincoln National rapporterade en 163 % ökning av dödsfallsersättningar som betalas ut under dess grupplivförsäkringar 2021. Detta är enligt de årliga rapporter som lämnats in till försäkringsavdelningar på delstatsnivå, vilka därefter lämnats ut till nättidningen Crossroads Report som svar på förfrågningar genom USA:s offentlighetsprincip, Freedom of Information Act.

De årliga rapporterna för Lincoln National Life Insurance Company visar att företaget betalade ut i dödsfallsersättning för motsvarande 5 000 miljoner kronor 2019, cirka 5 480 miljoner kronor 2020 och häpnadsväckande 14 000 miljoner kronor under 2021. Siffrorna visar att mellan 2019, det sista normalåret före pandemin, till 2020, året då Covid-19-viruset bröt ut, skedde en ökning av dödsfall med endast 9 procent. Men år 2021, året då massvaccinationer mot covid-19 introducerades, ökade omfattningen på dödsfallsersättningarna nästan 164 procent jämfört med 2020.

Lincoln National är det femte största livförsäkringsbolaget i USA, enligt BankRate, efter New York Life, Northwestern Mutual, MetLife och Prudential. De årsredovisningar som lämnas in till staterna visar inte antalet försäkringsfordringar – bara det totala rbeloppet för försäkringsutbetalningar. Grupplivförsäkringar täcker i de flesta fall vuxna i arbetsför ålder, det vill säga åldrarna 18-64 vars arbetsgivare erbjuder livförsäkring som en personalförmån.

Hur många dödsfall representeras av ökningen på 163 procent?

Det bedöms för närvarande vara omöjligt att avgöra genom enbart de utbetalade försäkringsbeloppen. Men den genomsnittliga dödsfallsförmånen för grupplivförsäkring som tillhandahålls av arbetsgivare, enligt Society for Human Resource Management, är en årslön.

Om den genomsnittliga årslönen för personer som omfattas av grupplivförsäkringar i USA är motsvarande 700 000 kronor, kan detta representera 20 647 dödsfall för arbetande vuxna som täcks av enbart detta försäkringsbolag. Detta skulle representera minst 10 000 fler dödsfall än under ett normalt år för bara Lincoln National.

Rapporter från övriga stora försäkringsbolag är enligt uppgift insamlade och kommer att analyseras. Om ökningen av dödsfallsersättningar i kölvattnet av massvaccinationsprogrammet visar sig vara branschomfattande innebär det en betydligt mer extrem situation än de studier som indikerar att antalet hälsorelaterade nödsamtal ökade dramatiskt efter att vaccinationskampanjerna mot covid-19 påbörjades.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter