onsdag, 28 september, 2022

USA: Domstol förbjuder företag att sälja biometrisk data till privata företag

Företaget Clearview AI förbjuds att sälja ansiktsigenkänningstjänster – insamlingen ett brott mot medborgerlig integritet

En domstol i Iillinois, USA, har förlikat företaget Clearview AI och lobbyorganisationen American Civil Liberties Union, ACLU, där den senare anklagat Clearview AI för att ha brutit mot delstatens lag Illinois Biometric Information Privacy Act genom att använda och sälja ansiktsigenkänningsdata utan användarnas samtycke.

Det amerikanska techbolaget beskriver sig som ”världens största ansiktsnätverk” som håller miljarder ansiktsfotografier från Internet, många hämtade från sociala medier som Facebook. Dess tjänster går ut på att identifiera okända människor enligt beställarna.

Företaget påstås ha arbetat med säkerhetstjänster såsom det amerikanska justitiedepartementet, vilken köpte Clearviews tjänster för att identifiera och spåra de som medverkade i folksamlingarna utanför Capitol Hill den 6 januari 2021. Senast har Clearview uppmärksammats för att sälja sina tjänster till Ukrainas regering för att avslöja ryska medhjälpare bland den ukrainska befolkningen.

Förlikningen i domstolen innebär ett föreläggande som förbjuder Clearview från att handla med de flesta privata företag och individer i USA, inklusive myndigheter på delstatsnivå som inte kan stärka att de agerar på uppdrag av sina anställda. Enligt avtalet kan företaget fortfarande arbeta med federala myndigheter och lokala polisavdelningar utanför delstaten Illinois.

Clearview tvingas dessutom ta bort alla fotografier de har av medborgare i Illinois, samt implementera ett ”opt-out-program” för dem som vill förhindra sökningar med deras ansikte eller förhindra insamling av fotografier i framtiden.

Clearview AI har redan granskats av EU

Clearview har också rapporterats samla in biometrisk data utanför USA. Förra året sa den franska cybersäkerhetsmyndigheten, CNIL, att företaget hade samlat in tusentals fotografier av franska medborgare ”utan laglig grund”. I ett uttalande sa CNIL att företaget hade brutit mot GDPR – EU:s allmänna dataskyddsförordning och misslyckats med att ”tillräckligt och effektivt ta itu med individers rättigheter, inklusive krav på tillgång till deras personliga data”.

Liknande klagomål har dock redan lämnats in av välgörenhetsorganisationen Privacy International i Österrike, Italien och Grekland. Clearview har inte svarat på anklagelserna från dessa europeiska länder, men har tidigare uppgett att man ”aldrig har haft några kontrakt med någon EU-kund och för närvarande inte är tillgänglig för EU-kunder”.

Räcker förbudet tillräckligt långt?

Domstolsförlikningen i Illinois har fått stort stöd från medborgarrättsaktivister världen över och anses vara den hittills viktigaste rättegången mot kommersiell insamling av biometrisk data. Vissa hävdar dock att förbudet inte går tillräckligt långt.

”Genom att kräva att Clearview följer Illinois banbrytande biometriska integritetslagstiftning, inte bara i delstaten utan över hela landet, visar denna uppgörelse att starka integritetslagar kan ge verkligt skydd mot övergrepp,” säger Nathan Freed Wessler, biträdande direktör för ACLU i ett uttalande.

”Clearview kan inte längre behandla människors unika biometriska identitet som en obegränsad vinstkälla. Andra företag gör klokt i att ta detta som en varning och andra delstater bör följa Illinois ledning när det gäller att anta starka biometriska integritetslagar.”

”För det räcker inte att förbjuda Clearview AI i en delstat, vi behöver ett nationellt förbud. Illinois har länge legat i framkant när det gäller att skydda invånare från biometrisk övervakning, men det är dags för resten av landet att komma ikapp”.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar

Spricker EU i vinter?

00:04:30

Nyhetssändning 27 september