lördag, 1 oktober, 2022

USA drar tillbaka J&J:s Covid-19 vaccin

Engångsdosen av Johnson & Johnsons vaccin mot Covid-19 dras tillbaka efter livshotande biverkningar upptäckts

USA:s kombinerade läkemedels- och livsmedelsverk, FDA, meddelade den 5 maj att de kommer att begränsa användningen av Covid-19-vaccinet från tillverkaren Johnson & Johnson till vuxna som inte kan få mRNA-vaccin. Detta efter att fler och fler fall påvisar risker för potentiellt livshotande biverkningar med J&J vaccin.

Under de senaste månaderna har FDA och andra federala myndigheter i allt högre grad rekommenderat att amerikaner ska få antingen Moderna- eller Pfizer-vaccinet, som båda är flerdosvacciner och använder mRNA-teknik, istället för J&J:s endosvaccin som använder adenovirusteknologi.

FDA sade i uttalandet att de tog beslutet att begränsa J&J:s vaccin efter att ha omvärderat uppgifterna om risken för livshotande blodproppar som kan uppstå inom två veckor efter vaccination.

”Vi inser att Janssen COVID-19-vaccinet fortfarande spelar en roll i den nuvarande pandemiresponsen i USA och i hela det globala samhället”, säger Peter Marks, chef för FDA:s Center for Biologics Evaluation and Research. ”Vår åtgärd återspeglar vår uppdaterade analys av risken för blodproppar efter administrering av detta vaccin och begränsar användningen av vaccinet till vissa individer.”

Marks noterade att myndigheten noga övervakat J&J-vaccinet och förekomsten av blodproppsrisk, men understryker trots sitt beslut att de ”potentiella fördelarna med vaccinet” fortfarande överväger nackdelarna.

”Myndigheten kommer att fortsätta att övervaka säkerheten för Johnson & Johnsons Covid-19-vaccin och alla andra vacciner och, som har varit fallet under hela pandemin, grundligt utvärdera ny säkerhetsinformation,” sade han avslutningsvis.

Ny säkerhetsinformation finns att tillgå genom denna färska studie som visar kopplingen mellan vaccination mot Covid-19 och akuta hjärtproblem. En nyligen genomförd studie utförd av svenska forskare över testgrupper i Finland, Danmark, Sverige och Norge antydde att hjärtinflammation som kräver sjukhusvård var vanligare bland personer som fick Covid-19-vaccin än bland ovaccinerade individer.

KATEGORI

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar