USA efter gasattacken: Vi ska stödja er!

Efter sabotaget mot Nord Stream 1 och 2, sju månader efter att Joe Biden lovade att sätta stopp för gasleveranserna till Europa, lovar nu USA:s utrikesminister Antony Blinken att USA ska stötta Europa.

Det var under måndagen som tre stora hål upptäcktes på gasledningarna Nord Stream 1 och Nord Stream 2 i Östersjön. Hålen ska ha uppstått efter kraftiga explosioner som under måndagen kunde uppmätas av seismiska mätningsstationer i både Sverige och Damnark.

Elefanten i rummet

Attacken mot gasledningarna kom efter att USA:s president Joe Biden i februari hotat att sätta stopp för de ryska gasleveranserna. Rimligen borde den amerikanska statsledningen själva vara huvudmisstänkt, men detta är konspirationsteorier enligt Forbes – trots att tidningen både nämner Bidens löfte om att förstöra gasledningen och att de enda som kan tjäna på attacken ekonomiskt är amerikanska gasbolag då priserna kommer att pressas upp ytterligare.

Under tisdagskvällen ringde Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod upp sin amerikanske motsvarighet Antony Blinken för att tala om situationen, rapporterar Ritzau enligt Aftonbladet.

Kofod nämner inget om att han ens frågat Blinken om attacken kan ha varit en uppföljning av Joe Bidens löfte från i februari då presidenten sade:

– Det kommer inte längre att finnas en Nord Stream 2. Vi kommer att göra slut på den. (There will be no longer a Nord Stream 2. We will bring an end to it.)

När en journalist frågade hur, svarade presidenten:

– Jag lovar, det kommer vi att ordna. (I promise you, we will do it.)

Som Frihetsnytt redan har uppmärksammat pekar många västerländska medier ut Vladimir Putin som skyldig till attacken. Mein Stuttgart skriver exempelvis att Putin vill stänga av gasen för att sätta press på Europa, utan att förklara varför ryssarna i så fall inte helt enkelt stänger av sina egna ledningar istället för att spränga dem. Svenska medier har presenterat ännu mer komplicerade konspirationsteorier.

Attack i svensk ekonomisk zon

Ett av läckagen har enligt svenska regeringen skett i svensk ekonomisk zon och två i dansk ekonomisk zon, nordöst om Bornholm.

Både Sveriges och Danmarks statsministrar sade under tisdagen att man misstänker sabotage.

– Informationsläget är långt ifrån fullständigt, men vi ser allvarligt på det inträffade. Detonationer har inträffat och det rör sig troligtvis om sabotage, sade Magdalena Andersson (S) vid en pressträff på tisdagskvällen.

Danmarks Mette Frederiksen (S) uttalade sig på samma sätt vid en pressträff i Köpenhamn.

– Det är myndigheternas bestämda åsikt att det var en medveten handling och att ingen olycka ligger bakom, konstaterade hon.

Oklart stöd

Enligt den danske utrikesministern lovar Blinken amerikanskt stöd ”till Danmark, Europa och Europas energisäkerhet”.

– Explosionerna inträffade på internationellt vatten, så det är något som är berör oss alla. Vi har ett nära samarbete med alla våra allierade, säger Kofod.

Sedan tidigare har amerikanska energibolag förklarat att man inte har möjlighet att öka produktionen av gas och olja och att man därmed inte kan ge några löften till energikrisens Europa i vinter.

— Det är inte så att USA kan pumpa en massa mer [olja och gas]. Vår produktion är vad den är, förklarade energijätten Quantum Energy Partners VD Wil VanLoh nyligen för Financial Times.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter