När USA frös omfattande tillgångar för iranska företag begick man en olaglig handling, fastslår den Internationella domstolen. Alla som blivit drabbade får dock inte tillbaka sina tillgångar.
Under torsdagen, den 30 mars beslutade Internationella domstolen i Haag att en enorm frysning av tillgångar tillhörande iranska företag som USA utfört, egentligen var olaglig. Därför ska USA kompensera de drabbade företagen, rapporterar Reuters.
Målet ska ha inkommit redan 2016 från Iran mot USA, som anklagades för att ha brutit mot ett vänskapsfördrag från 1955 genom att låta amerikanska domstolar frysa iranska tillgångar. Undertecknandet skedde visserligen 24 år innan den islamiska revolutionen 1979, som innebar en skarp brytning i kontakten mellan Iran och USA.
Men det var först 2018 som USA formellt drog sig ur vänskapsavtalet, vilket innebar att man fortfarande var bundet av det när tillgångarna blev frysta. Av den anledningen var frysningen illegal.
En aktör som blev drabbad var iranska centralbanken, blev av med 1,75 miljarder dollar. Men centralbanken får ingen kompensation, med hänvisning till att det inte är en kommersiell aktör.
Att ha pengar i amerikanska banker verkar inte vara en strålande ide.
Finns det inte stora banker i Hong Kong internationella företag kan använda ??