USA får smäll på fingrarna av Internationella domstolen

När USA frös omfattande tillgångar för iranska företag begick man en olaglig handling, fastslår den Internationella domstolen. Alla som blivit drabbade får dock inte tillbaka sina tillgångar.

Under torsdagen, den 30 mars beslutade Internationella domstolen i Haag att en enorm frysning av tillgångar tillhörande iranska företag som USA utfört, egentligen var olaglig. Därför ska USA kompensera de drabbade företagen, rapporterar Reuters.

Målet ska ha inkommit redan 2016 från Iran mot USA, som anklagades för att ha brutit mot ett vänskapsfördrag från 1955 genom att låta amerikanska domstolar frysa iranska tillgångar. Undertecknandet skedde visserligen 24 år innan den islamiska revolutionen 1979, som innebar en skarp brytning i kontakten mellan Iran och USA.

Men det var först 2018 som USA formellt drog sig ur vänskapsavtalet, vilket innebar att man fortfarande var bundet av det när tillgångarna blev frysta. Av den anledningen var frysningen illegal.

En aktör som blev drabbad var iranska centralbanken, blev av med 1,75 miljarder dollar. Men centralbanken får ingen kompensation, med hänvisning till att det inte är en kommersiell aktör.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter