onsdag, 28 september, 2022

Miljardaffär för Raytheon när USA måste fylla på missilförråden

Det militärindustriella komplexet tjänar miljardbelopp på att USA med allierade skickar vapen till Ukrainas milisgrupper.

För en månad sedan varnade vapentillverkaren Raytheon Technologies Corporation för en förestående tömning av USA:s militära förnödenheter, i synnerhet missilsystemet Stinger. Raytheon, bolaget bakom de handhållna, målstyrda pansar- och luftvärnsraketerna säger att de ”tillverkar för närvarande Stingers för en internationell kund, men vi har ett mycket begränsat lager av material för Stingerproduktion.” Bedömare anar att uttalandet osar prishöjningar.

Samma månad gjorde Raytheons VD Gregory J. Hayes ett något motsägelsefullt uttalande när han sade att ”Försvarsdepartementet har inte köpt en Stinger på cirka 18 år. Och några av komponenterna inte längre är kommersiellt tillgängliga,så vi kommer att behöva gå ut och designa om en del av elektroniken i missilen på sökarens huvud.” Men pengar finns det gott om och nu i fredags kungjordes i The Gazette att den amerikanska armén ”har undertecknat ett avtal om att köpa anti-air Stinger-missiler för 687 miljoner USD för att fylla på lager som skickats till Ukraina”.

Nästa generation missiler är på väg

Amerikanska armén skickade nyligen ut en offertförfrågan om en nästa generations infraröd-målsökande mark-till-luft-missil. Kontrakt med en utvald militärindustrikoncern ska skrivas under 2023, även om de nya missilerna inte förväntas vara tillgängliga förrän 2028. En sak kan alla bedömare enas om: Det militärindustriella komplexet är en av världens rikaste industrisektorer som tack vare kriget om Ukraina blir allt rikare på allt fler skattebetalares bekostnad.

Ryssarna har under tiden varnat för att alla utländska vapensystem som riktar in sig på ryska styrkor och anläggningar i Ukraina kommer att markera en allvarlig upptrappning, vilket Moskva kommer att hålla det främmande landet som skickar vapnen ansvarigt för. Israel har avstått från att tillhandahålla sina missilsystem.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:30

Nyhetssändning 27 september

00:04:34

Nyhetssändning 26 september