USA hävdar att obskyr grupp låg bakom Nord Stream

Efter avslöjandet om amerikansk inblandning i attentatet mot gasledningen Nord Stream, presenterar amerikanska källor teorin att det var en ”Ukrainavänlig grupp” som låg bakom. Nu hävdar tyska medier att de identifierat båten som gruppen ska ha använt.

Under gårdagen skrev New York Times att en ”Ukrainavänlig grupp” ska ha legat bakom sprängningen av gasledningarna Nord Stream 1 och 2, enligt amerikanska underrättelser. Exakt vad underrättelserna bygger på framgår inte, men de är väldigt noga att säga att inga amerikaner var inblandade och att den ukrainska regeringen sannolikt inte kände till den.

Nu hoppar även tyska medier, under ledning av Die Zeit, på teorin och påstår sig ha identifierat den båt som ska ha använts vid sabotaget. Det ska vara ett polskregistrerat företag, som ägs av två ukrainare, som hyrt en yacht som använts vid attentatet.

Liten grupp utförde stort attentat

Enligt tidningarna är det sex personer som var inblandade, fem män och en kvinna. Gruppen utgjordes av en kapten, två dykare, två dykarassistenter och en doktor som transporterat sprängmedlen till båten. Båten ska ha utgått från Rostock och när den lämnades tillbaka till uthyraren påträffades rester av sprängmedel.

Även om fokus ligger på att gruppen skulle ha kopplingar till Ukraina, så antyder både de tyska och amerikanska medierna att det rör sig om ryssar.

New York Times hänvisar till att de amerikanska källorna bedyrar att inga amerikanska eller brittiska medborgare var inblandade, trots att de inte är helt säkra på personernas medborgarskap.

Exakt hur en så omfattande operation ska ha kunnat genomföras av en så pass liten grupp, utan någon form av statlig uppbackning framgår dock inte.

Flyttar fokus

I början av februari presenterade den prisbelönta journalistveteranen Seymour Hersh bevis som pekade mot att det var USA, med hjälp av den norska flottan, som låg bakom attentatet, vilket Frihetsnytt skrev om.

Enligt Hershs källor var det den amerikanska underrättelsetjänsten CIA som ansvarade för planeringen och utförandet av attentatet.

Sedan tidigare finns det ett klipp från en presskonferens i februari 2022, med USA:s president Joe Biden och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, där Biden uttalade att de skulle ”göra slut” på Nord Stream om Ryssland invaderade Ukraina.

Den nya teorin om den mystiska gruppen kan handla om försök att flytta fokus från USA, på bekostnad av att det istället blir Ukraina som får skulden.

Ryssland tillbakavisar teori

Under onsdagsmorgonen den 8 mars, kunde Reuters rapportera att den ryska regeringen avfärdade de nya teorierna som ett försök att avleda uppmärksamheten.

Enligt Kremls talesman Dmitrij Peskov var det en koordinerad kampanj i media.

Hur kan de amerikanska tjänstemännen anta något utan en utredning? säger Peskov till den statliga kanalen RIA och tar även upp det faktum att ryssarna fortfarande inte getts tillträde till att undersöka platsen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter