USA: Högsta domstolen river upp aborträtten

Den amerikanska högsta domstolen har beslutat att abort inte är en grundlagsskyddad rättighet

Högsta domstolen upphävde på fredagen prejudikatet Roe v. Wade, vilket i praktiken avslutade feltolkningen av USA:s konstitution och gav enskilda delstater makten att tillåta, begränsa eller förbjuda abort helt och hållet. Frågan har varit aktuell i samhällsdebatten sedan ett utkast på beslutet läckte till massmedierna i början av maj.

I efterdyningarna av det historiska beslutet har politiker och bedömare fördömt högsta domstolens domare och själva rättsinstansen för att de har motsatta åsikter om tolkningen av USA:s konstitution. Talaren Nancy Pelosi kallade domarna för ”högerpolitiker” och många journalister kallade domstolen ”aktivister”. Mest oroande var rättsanalytiker som underblåste vilseledande redogörelser för yttrandet eller protokollet från denna domstol. Anmärkningsvärt är att det är precis vad domstolen förutsåg när de fördömde dem som skulle komma med argument ”som är avsedda att väcka ogrundad rädsla.”

USA:s vicepresident Kamala Harris och andra demokrater upprepade påståendena om att samkönade äktenskap, rasblandade äktenskap, preventivmedel och andra identitetspolitiska kärnfrågor nu är i fara. Domstolen uttalade emellertid uttryckligen och upprepade gånger att detta beslut inte kunde användas för att undergräva dessa rättigheter: ”Abort är fundamentalt annorlunda, vilket både Roe och Casey erkände, eftersom det förstör det som dessa beslut kallade ”fosterliv” och vad lagen nu före oss beskrivs som en ’ofödd människa’.” Domstolen noterade:

– Kanske är detta utformat för att skapa ogrundad rädsla för att vårt beslut kommer att äventyra dessa andra rättigheter, men avvikandes analogi är förkastlig av en viktigare anledning: vad den avslöjar om oliktänkandes åsikter om skyddet av vad Roe kallade ”potentiellt liv.” Utövandet av rättigheterna i fråga i Griswold, Eisenstadt, Lawrence och Obergefell förstör inte ett ”potentiellt liv”, men en abort har den effekten. Så om de rättigheter som är aktuella i dessa fall i grunden är desamma som den rättighet som erkändes i Roe och Casey, är innebörden tydlig: konstitutionen tillåter inte delstaterna att betrakta förstörelsen av ett ”potentiellt liv” som en fråga av någon betydelse.

Flera delstater meddelade omedelbart att de förbjuder abort i samband med beslutet från Högsta domstolen. Missouri blev den första – bara några minuter efter att HD förkunnade sitt beslut. Delstatens republikanske chefsåklagare Eric Schmitt tillkännagav det nya förbudet på Twitter och kallade dagen ”storslagen”. Medicinska nödlägen är undantag för förbudet, medan incest och våldtäkt inte nämns i dokumentet Schmitt skrivit under.

Även Louisiana och South Dakota har meddelat att man förbjuder abort och totalt väntas 15 delstater förbjuda abort inom kort, varvid över hälften förväntas ompröva sina delstatslagar inom det närmsta året.

Abort som inkomstkälla

Cirka 40 procent av abortföretaget Planned Parenthoods budget finansieras genom offentliga federala medel, men sedan år 2015 är det känt att organisationen ägnar sig år illegal försäljning av kroppsdelar från aborterade foster. Det rör sig främst om hjärta, lever och lungor från foster som säljs vidare till medicinska forskningsanläggningar.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter