USA inleder förbud mot import från Xinjiang

Joe Biden eskalerar sitt ekonomiska krig mot Kina – totalt likgiltig för hur västvärlden påverkas

Från och med den 21 juni kommer import från Xinjiang att förbjudas enligt den av Biden stödda ”Uiguriska lagen om att förebygga tvångsarbete”, UFLPA. Den nya lagen inför en doktrin som lyder: skyldig-tills-bevisat-oskyldig och hindrar all import från Kinas provins Xinjiang tills det aktuella företaget bevisar att deras produkter INTE är tillverkade genom tvångsarbete. För det fall att sådana bevis inte läggs fram kommer försändelserna att ha ”hög prioritet” för att tas i beslag av amerikanska tullagenter.

Kina hade tidigare uttalat att de skulle hämnas, men gav inga detaljer. Vid en presskonferens på tisdagen sa det kinesiska utrikesministeriets talesman Wang Wenbin att:

– Anklagelsen för tvångsarbete är en enorm lögn som spridits av anti-kinesiska styrkor för att smutskasta landet och är en upptrappning av USA:s förtryck av Kina under förevändning att värna mänskliga rättigheter. Wang sa även att Kina kommer att agera kraftfullt för att upprätthålla de lagliga rättigheterna och intressena för kinesiska företag och medborgare.

USA:s tullverk, Customs and Border Protection, CBP, har redan varnat för att förbudet ”sannolikt kommer att förvärra nuvarande avbrott i leveranskedjan”, med import från alla länder ”med förseningar i pakethanteringstiden.” Den nya lagen var garanterad att orsaka förödelse, men Biden-administrationen har förvärrat kaoset med dess underlåtenhet att ge snabba instruktioner om hur den kommer att verkställas.

UFLPA sörjde för ett gap på sex månader från det att lagen klubbades den 23 december och trädde i kraft igår, den 21 juni. Men CBP väntade till förra veckan med att förse företag med instruktioner om hur man kan bevisa att tvångsarbete inte använts för framställningen av de aktuella importprodukterna.

Merparten av denna vägledningen kom i form av en 68-sidig publikation som CBP publicerade i fredags – bara en arbetsdag innan förbudet ska börja gälla. Enligt en annan CBP-guide kan bevis på att en produkt inte har tillverkats med tvångsarbete kräva skapandet av kartor över försörjningskedjan och insamling av intyg från alla företag eller enheter som är involverade i produktionsprocessen.

Även om förbudet riktar sig till Xinjiang, kan det leda till beslag av produkter från vilken plats som helst i Kina, eftersom lagen tillämpar synsättet ”att alla varor vars råmaterial bryts, iordningställs, produceras eller tillverkas helt eller delvis i Xinjiang” antas vara tillverkade med tvångsarbete tills motsatsen är bevisad.

Om Xinjiang

Xinjiang är Kinas största provins och levererar cirka 20 procent av världens bomull. Vidare är en lång rad andra produkter antingen tillverkade där eller tillverkas med material som produceras där. Den nya lagen hotar att störa marknaderna för allt från solpaneler till golvplattor, sportskor, bildelar och fjärrkontroller till TV-apparater.

Detta senaste exempel på att USA:s regering använder ett handelsembargo som ett politiskt vapen härrör från påståenden om att Kina tvingar uigurer till arbete. Uigurer är en övervägande sunnimuslimsk etnisk minoritetsgrupp som talar ett språk som liknar turkiska. De utgör 45 procent av Xinjiangs befolkning.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter