tisdag, 27 september, 2022

USA: Kina underminerar globalismen och berikar sig självt

Regeringen beklagar sig över Kina men lovar att inte starta krig

Strax före Joe Bidens pågående Asienresa höll USA:s utrikesminister Antony Blinken ett Kinapolitiskt linjetal vid George Washington University. Under sitt tal nämnde Blinken att USA vill undvika ett ”nytt kallt krig” med Kina. Samtidigt sade han att Peking har undergrävt den globala världsordningen samtidigt som kommunistdiktaturen berikar sig självt på systemets bekostnad.

”Kinas omvandling… möjliggjordes av den stabilitet och möjlighet som den internationella ordningen ger,” sa Blinken. ”Förmodligen har inget land på jorden gynnats mer av det än Kina.” Han fortsatte: ”Men i stället för att använda sin makt för att förstärka och återuppliva de lagar, avtal, principer och institutioner som möjliggjorde dess framgång, så att andra länder också kan dra nytta av dem, undergräver Peking den.”

Kritiken är trots allt tämligen hovsam eftersom den kan appliceras på även på amerikansk utrikes- och ekonomisk politik också, eller nästan vilken självständig världspolitisk aktör som helst som föredrar att gynna sig själv istället för andra. Ifråga om mer fysiska konflikter var Blinkens kritik mer substantiell.

”Under president Xi har det regerande kinesiska kommunistpartiet blivit mer repressivt på hemmaplan och mer aggressivt utomlands.” Han bekräftade också det uppenbara att USA nu sent omsider försöker omringa Kina med militärbaser på samma sätt som man gjort med Ryssland, eller som ministern uttryckte det ”forma den strategiska miljön runt Peking för att främja vår vision för ett öppet och inkluderande internationellt system.” Beträffande Taiwan strök den amerikanske utrikesministern flagg genom att i en bisats tala om återförening mellan denna utbrytarregion och fastlandet. President Joe Bidens nyligen utställda löfte om att försvara Taiwan militärt i händelse av att Peking försöker införliva ön under det kinesiska styret ignorerades av hans utrikesminister.

Hårdare utrikespolitisk press

Blinken berättade också om en ny avdelning vid utrikesdepartementet kallat ”China House” med uppgift att samordna amerikansk politik gentemot Kina.

”Omfattningen av utmaningen från Folkrepubliken Kina kommer att testa amerikansk diplomati som inget vi sett tidigare,” sa Blinken. ”Jag är fast besluten att ge vår avdelning och våra diplomater de verktyg de behöver för att möta denna utmaning direkt, som en del av min moderniseringsagenda”, sa utrikesministern när han beskrev China House.

”Även när president Putins krig fortsätter kommer vi att förbli fokuserade på den allvarligaste långsiktiga utmaningen för den internationella världsordningen – och det är den som Folkrepubliken Kina utgör.”

Klassisk ”gaslighting”

Bedömare menar att Biden-administrationens utspel utgör ett gott exempel på taktiken ”gaslighting” – att anklaga sin fiende för det man själv gör, eftersom det i stor utsträckning är USA som orsakar eskalering mellan länderna. Andra menar att talet är i högsta grad defensivt och att USA uppvisar en viss desperation i jakten på allierade mot det uppstigande kinesiska jätteriket.

”Vi kommer att investera i grunden för vår styrka på hemmaplan – vår konkurrenskraft, innovation och demokrati. Vi kommer att anpassa våra ansträngningar till vårt nätverk av allierade och partners, agera med gemensamt syfte och gemensamma ändamål. Och vi kommer att utnyttja dessa två nyckeltillgångar, vi kommer att konkurrera med Kina för att försvara våra intressen och bygga vår vision för framtiden.” Blinken sade även att ”USA:s Indo-Stillahavsekonomiska ramverk bekräftar USA:s ekonomiska ledarskap, ett dussin länder har redan anslutit sig, inklusive Indien.”

I stark motsats mot den vanliga amerikanska inställningen förkunnade Blinken att ”Vi försöker inte förändra Kinas politiska system, vi tror att alla länder bör söka sin egen väg”.

Anthony Blinken blev utrikesminister i och med Joe Bidens besynnerliga seger i det sistlidna presidentvalet. Han har en bakgrund som journalist, diplomat och politiker. Blinken är av judiskt ursprung och ägnade största delen av sitt installationstal åt en friserad historia om sin styvfar och dennes dramatiska flykt från ett tyskt koncentrationsläger, där han ersatte den sovjetryska med den amerikanska armén som styvfaderns räddare.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

Flera blir strömlösa

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:30

Nyhetssändning 27 september