USA kommer inte att skicka artilleri ”som kan nå Ryssland”

Ukraina får nöja sig med raketartilleri som kan skjuta högst 7 mil istälet för 30. Vita Huset och de samlade medierna anser att Ukraina därmed inte kan skjuta in i Ryssland trots att de båda länderna har en landgräns på över 100 mil.
Joe Biden meddelade på måndagen till reportrar att USA inte kommer att skicka raketsystem till Ukraina som kan träffa mål inom ryskt territorium. Bidens kommentarer kom efter att flera massmedier rapporterade att hans administration övervägde att förse Kievregimen med Multiple Launch Rocket Systems,MLRS, som Zelensky har efterfrågat i flera månader.

USA har lovat sända den är utrustad med ammunition med lång räckvidd kan MLRS nå mål upp till 300 kilometer bort. Men Biden-regimen kan potentiellt skicka MLRS med kortare räckvidd som kan nå mellan 32-72 kilometer, vilket fortfarande skulle vara de längsta räckviddsvapen som skickats till miliserna i Ukraina. I nuläget har ukrainskt artilleri en räckvidd på 24 kilometer med granater som avfyrats med M777-haubitsarna som USA har tillhandahållit.

Efter att rapporterna kom ut om att Joe Biden övervägde att ge Ukraina långdistansraketer varnade den ryska statsledningen starkt för ett sådant drag. Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov sa att det skulle vara ett ”allvarligt steg mot en oacceptabel upptrappning”. Den tidigare ryske presidenten Dmitrij Medvedev, som för närvarande fungerar som biträdande chef för Rysslands säkerhetsråd, välkomnade Bidens beslut att inte ge Ukraina vapen som kan träffa Ryssland, och kallade det ”rationellt”.

Bedömare har svårt att se frågans relvans, annat än symboliskt, med tanke på att Ukraina redan idag kan nå ett stort antal mål i Ryssland, i den mån man finner att sådan beskjutning gynnar den egna krigsansträngningen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter