USA: Massmedia marknadsför politiskt krig mellan folkgrupper – statistik säger emot

Mellanårsvalet avgörs inte av svarta eller vita väljare

Vilka folkgrupper avgör mellanårsvalet? Mycket tyder på att massmedias konventionella indelning i svart (demokratiskt) och vitt (republikanskt) har allt mindre giltighet.

Associated Press (AP) gjorde under valdagen en stor väljarundersökning för att redovisa hur olika befolkningsgrupper skiljer sig åt när det gäller partisympatier. Undersökningen, som presenteras grafiskt i Wall Street Journal, ger det vanliga utfallet: Kvinnor, högutbildade, svarta och unga röstar demokratiskt medan resten, det vill säga vita män med lägre utbildning, röstar republikanskt.

Det enda överraskande i sammanhanget var att hela 73% av respondenterna är tveksamma till att rösträkningen kommer att bli korrekt.

Fallande stöd hos svarta väljare

Under året har flera rapporter kommit om att det alltmer radikaliserade feminist- och krigshetsarpartiet demokraterna gradvis förlorar stödet även bland svarta män. Nyhetskanalen CNN kan man ta på allvar när det gäller negativa nyheter om demokraterna och mot bakgrund av andra utvalda enkätresultat från CNN ter det sig märkligt att demokraterna överhuvudtaget förblir en maktfaktor i amerikansk politik.

Endast en folkgrupp att lita på för demokraterna

För att få en mer aktuell synvinkel på den rasfråga som AP, Wall Street Journal och CNN diskuterar kan man lista upp procentandelen svarta människor i de delstater som valde senatorer i gårdagens val och jämföra dessa siffror med vilka delstater som Reuters bedömer som klart republikanska, klart demokratiska respektive någonting däremellan.

Resultatet blir att andelen svarta väljare i en delstat inte konsekvent gynnar något av de båda partierna. En hög andel svarta väljare ser tvärtom ut att gynna republikanerna. Datan kommer från World Population Review (WPR).

Källor: World Population Review, Reuters. Grafik: Frihetsnytt

Den enda av WDR:s folkgrupper som uppvisare en tydlig korrelation med Reuters partiindelning är judarna – ju fler judar desto fler demokratiska röster.

Källor: World Population Review, Reuters. Grafik: Frihetsnytt
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter