USA: Massmedier och politiker har tappat allt förtroende hos allmänheten

Amerikaner litar inte längre på sina massmedier och ännu mindre på sina politiker. Faktum är att allt färre av dem litar på samhället över huvud taget, enligt den senaste mätningen från Gallup.

Tilliten till samhället över huvud taget gått ner kraftigt hos amerikanerna. Enligt den senaste Gallup-undersökningen har tilliten till presidenten gått ner från 38 till 23 procent som säger sig ha ”stark” eller ”ganska stark” tilltro, och kongressens förtroende har gått från 12 till bara 7 procent. Även förtroendet för storföretag, banker och rättsväsendet har sjunkit markant.

Gallup har mätt förtroendet för amerikanska institutioner varje år sedan 1973. Det sammanvägda förtroendet var då 48 procent, vilket idag sjunkit till 27 procent – det lägsta någonsin. De enda institutioner som en majoritet av amerikanerna fortfarande har förtroende för är småföretagarna och militären med 68 respektive 64 procent.


Precis som i många andra länder gick förtroendet för myndigheter, politiker och andra institutioner upp i början av covid-pandemin och har gått kraftigt nedåt sedan dess. Nu är det lägre än någonsin. Grafik: Gallup

Massmedierna tappar nästan lika mycket förtroende som kongressen procentuellt sett. Nyhetstidningar går från 21 till 16 procent och tv-nyheter från 16 till 11.

För många institutioner syns en tydlig och kraftig uppdelning mellan republikanska och demokratiska väljare, inte minst när det gäller massmedierna. Medan hela 35 procent av demokratiska väljare litar på nyhetstidningar är det bara 5 procent av republikanerna som gör det. För nyhetssändningar är det 20 respektive 8 procent.

Som Axios påpekar är detta av betydelse därför att ”urholkningen av förtroendet för medierna är ett av de tydligaste tecknen på ökande polarisering i USA”. Sett över längre tid har republikaners förtroende för massmedia fullständigt kollapsat med en halvering från 2016 till 2020.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter