USA: Polarisering och högerextremism i primärvalen

Valkretsförändringar leder till komplicerade lokalval för amerikanska mittenpolitiker. Demokrater fruktar ”utrotning” och moderata republikaner lierar sig med massmedia mot extremhögern.

New York Times rapporterar om tilltagande polarisering inom amerikansk lokalpolitik, som drivs på av partistrategiska omdragningar av gränserna för valkretsarna, så kallade gerrymandering.

Den demokratiske kongressledamoten Sean Patrick Maloney varnade för två veckor sedan för ett ”near-extinction event” för sitt parti i de kommande kongressvalen. Men det är inte bara inkompetens och vänsterextremism på högsta nivå som ligger hans parti i fatet. Det är också omdragningen av de lokala valkretsgränserna. Distriktskartorna ritas om vart tionde år för att behålla proportionaliteten i valsystemet. Men omritningen av de lokala distriktskartorna är ett privilegium som hamnar i knät på det parti som är vid makten när det är dags för omritning. Och denna möjlighet används till att gynna det egna partiet i allmänhet och dess ledande politiker i synnerhet. Resultatet blir gränsomdragningarna görs för att ge sittande makhavare en säker stol åt sig själva, genom att skapa valkretsar som är partimässigt renodlade. Republikaner och demokrater har lätt att komma överens – bossarna i båda partierna vill ha distrikt där de är säkra på att vinna. Gränserna dras för minsta möjliga konkurrens mellan partierna – politiker och partier vinner därmed makt på väljarnas bekostnad.

Extremt i primärvalen

Samtidigt ger USA:s system med primärval en betydligt bättre partidemokrati än det svenska systemet där partierna i praktiken drivs som företag. Utvecklingen med ”gerrymandering” innebär att primärvalen, där de båda partiernas kongresskandidater ska utses av väljare som är registrerade inom respektive parti, får större betydelse för varje gränsomdragning. I en valkrets där det från början står klart att republikanerna kommer att vinna kommer debatten att stå mellan höger och vänster inom republikanerna, medan demokraterna ignoreras. Detta får den konservative kongressmannen Dan Crenshaw i Texas erfara, när han trots sin perfekta positionering som muskelknutte och enögd krigshjälte märker att hans verkliga opposition kommer från höger. Väljarna betecknar honom som förrädare eftersom han accepterar demokraternas valfusk i det senaste presidentalet och eftersom han inte gjort något för att få ut de väljare från hans distrikt som sitter i fängelse efter januari-palavret kongressen. Den konservative Crenshaw lierar sig nu med vänsterliberala New York times. I en ändlös intervju låter tidningen missnöjda väljare komma till tals men undanhåller nogsamt läsarna namnen på Crenschaws ”högerextrema” motståndare.

Valförnekare och antisemiter

Massmedia i USA har tvingats införa en ytterligare extremistkategori, ”election deniers”, valförnekare. Detta epitet får var och en som konstaterat att Joe Biden vann det sistlidna presidentvalet genom valfusk. I Pennsylvania har dessa kandidater enligt New York Times vunnit stora framgångar mot de mer moderata politiker som den demokratiska tidningen föredrar att republikaner ska rösta på.

Den för tidningspressen oroande utvecklingen accentueras av bristande sammanhållning redan i den sittande kongressen. Inspirerad av förra veckans butiksmassaker mot afroamerikaner lade den liberala kongressledamoten Debbie Wasserman Schultz fram en resolution mot antisemitism. Resolutionen röstades visserligen igenom men åtta kongressledamöter avstod från att rösta. En, Thomas Massie från Kentucky, röstade emot.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar