USA: Representanthusets talman avsatt i historisk omröstning – ”Högerextrem kupp”

Det amerikanska representanthusets republikanske talman, Kevin McCarthy har blivit avsatt från sin post i en omröstning, som beskrivs som ”historisk”. Att omröstningen slutade som den gjorde beskrivs som en ”högerextrem kupp”.

Under tisdagen (natten till onsdagen, svensk tid) röstades talmannen för representanthuset, Kevin McCarthy, bort med knapp majoritet. Det är första gången som en talman förlorar en förtroendeomröstning, rapporterar CBS News.

Historiskt osäker mark

Att avsätta en sittande talman beskrivs av bedömare som ”osäkert territorium”. Förutom att vara den som leder kammaren i Senaten, är talmannen även den som axlar presidentrollen om både presidenten och vicepresidenten skulle dö.

Det finns även en ”norm”, som säger att man inte röstar för att avsätta en talman. I synnerhet inte mitt under en pågående mandatperiod. Detta ska ha gällt sedan 1910, enligt CBS News. Men i och med omröstningen har man etablerat en ny norm, där varje talman riskerar att avsättas.

Med siffrorna 216 för och 210 mot, gick kravet igenom att avsätta honom. 208 demokrater röstade för och 210 republikaner röstade mot att avsätta honom. Egentligen sitter Republikanerna på en majoritet och borde kunna säkra varje omröstning.

Men den här gången hände något annorlunda. Åtta republikaner gick emot sitt eget parti och röstade med Demokraterna.

”Högerextremister” låg bakom ”kupp”

Att det blev en majoritet som röstade för att avsätta McCarthy var ett resultat av en pågående konflikt inom Republikanerna.

Det har funnits ett stort missnöje med hur McCarthy skött sin roll. Framförallt var det hans godkännande av en temporär budget, som innebar att kongressen inte riskerade att stängas ned.

Kravet att avsätta McCarthy kom från Floridasenatorn Matt Gaetz, som står Donald Trump nära.

De åtta republikanska senatorer som röstade för att avsätta honom var: Andy Biggs (Arizona); Ken Buck (Colorado); Tim Burchett (Tennessee); Eli Crane (Arizona); Bob Good (Virginia); Nancy Mace (South Carolina); Matt Rosendale (Montana); samt Matt Gaetz (Florida).

Enligt CBS News rör det sig om en ”högerextrem kupp”, som en protest mot att McCarthy gjort sig beroende av Demokraterna för att få igenom budgeten.

”Får inte kalla sig konservativa”

McCarthy reagerade med ilska mot de åtta republikaner som röstade mot honom. På grund av deras kritik mot budgeten hävdade han att de ”inte är konservativa”, rapporterar Fox News.

De får inte kalla sig konservativa, eftersom de är arga och de är kaotiska, sade han till reportrar efter omröstningen.

Prioriterade ”Ukraina framför USA”

På bland annat X (tidigare Twitter) är det flera amerikaner som gläds över att McCarthy nu har blivit avsatt. Orsaken som flera uppger är de enorma pengasummor som han har godkänt att USA ska skicka till Ukraina.

Nominerar Trump

Efter omröstningen meddelade McCarthy att han inte kommer att kandidera för att bli omvald till talman på nytt. Det öppnar för ett antal nya nomineringar.

En nominering kommer från den republikanske Texassenatorn Troy Nehls. Den person han helst vill se som ny talman är Donald Trump. Även om Trump inte sitter i kongressen, är det ändå fullt möjligt för honom att sitta som talman, om han får ett tillräckligt stort stöd.

President Trump, den största presidenten under min livstid, har bevisat att han sätter Amerika först och kommer att göra huset stort igen, sade Nehls i samband med nomineringen, enligt Fox News.

Förslaget får ett helhjärtat stöd från den republikanske Floridasenatorn Greg Steube.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter