USA terrorklassar Nordiska motståndsrörelsen

Nordiska motståndsrörelsen är den största nationalsocialistiska organisationen i Sverige och i Norden. Nu har man plötsligt blivit terrorstämplade av USA och tre av dess ledande företrädare har fått individuella stämplingar. Det verkar som att det kan vara början på något större som planeras.

Under fredagen meddelade det amerikanska utrikesdepartementet att man låtit terrorstämpla den nationalsocialistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen. Detta motiveras med att organisationen är ”öppet rasistisk, antiinvandring, antisemitisk och anti-HBTQ”.

Utöver att terrorstämpla organisationen, som finns representerad i både Sverige, Norge, Danmark och på Island (den finska grenen förbjöds 2020), har man även utfärdat individuella terrorstämplingar mot tre av medlemmarna i organisationens riksråd (dess högsta beslutsfattande organ i Sverige): ledaren Fredrik Vejdeland; Pär Öberg, som leder organisationens parlamentariska gren; samt Robert Eklund.

Nordiska motståndsrörelsens ledare, Fredrik Vejdeland. Foto: Nordfront
Nordiska motståndsrörelsens ledare, Fredrik Vejdeland. Foto: Nordfront

Terrorstämplingen innebär att all egendom som tillhör de utpekade personerna och finns inom amerikansk jurisdiktion, kommer att beslagtas. Amerikanska medborgare får inte heller genomföra transaktioner med dem.

Spåren går hela vägen upp

Detta ser ut att komma från högsta ort inom den amerikanska politiken, president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris, eftersom det hänvisas till ”Biden-Harris-administrationens fortsatta dedikering åt att bekämpa inhemsk terrorism”.

Denna administration har dock blivit ökänd för sitt godtyckliga arbete med att åtala presidentkandidaten Donald Trump, samt fängsla personer som anklagas för att ha varit delaktiga i händelserna vid Capitol Hill i huvudstaden Washington DC den 6 januari 2021.

Sveriges utrikesminister, Tobias Billström
Sveriges utrikesminister, Tobias Billström. Foto: Wikipedia/ http://politik.in2pic.com

Kommer EU att göra likadant?

TT rapporterar att de svenska myndigheterna ska ha blivit informerade om terrorklassningen innan det offentliggjordes. Det verkar inte stanna vid USA, utan det ser ut som att en liknande stämpling är på väg i EU.

”Vi och USA delar bilden av att detta är allvarliga hot. Men till skillnad från USA har Sverige inget eget system med ’terrorlistning’. Däremot har EU en terroristlista som också gäller i Sverige. Där återfinns tex PKK och andra grupper”, skriver utrikesminister Tobias Billström i ett mejl till TT.

Säpos arbete kommer inte påverkas av USA:s stämpling, enligt myndighetens pressekreterare Gabriel Wernstedt. Dock säger han till Aftonbladet att det är en fråga för regeringen, inte Säpo, om Nordiska motståndsrörelsen ska placeras på EU:s terrorlista.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter