USA till EU: Kiev behöver mer av era pengar till våra vapen

Nya amerikanska system för nedskjutning av varjehanda farkoster är på väg till Ukraina. Enda problemet är betalningen – USA sänder gärna vapen men det är också viktigt att Ukraina betalar för dem.

Ukraina kommer att ansluta sig till ett dussin nationer runt om i världen som förlitar sig på NASAMS för att besegra en mängd hot, inklusive kryssningsmissiler, flygplan och obemannade system.” Detta berättar Tom Laliberty, direktör för Raytheons avdelning Missiles & Defence Land Warfare & Air Defence, för tidskriften Army Technology.

Används av Norge och Finland

NASAMS luftvärnslösning är utvecklad gemensamt av Raytheon och det norska företaget Kongsberg Defence & Aerospace (KDA). Systemet består av avancerade medeldistansmissiler, radar och eldledningscentraler. Det är ett skräddarsytt system för att förstöra alla slag av flygande farkoster. För närvarande används NASAMS av cirka 12 länder över hela världen, inklusive USA, Spanien, Norge, Finland, Nederländerna, Indonesien, Australien, Oman, Litauen, Qatar och Ungern.

Mycket tyder alltså på att det i detta krig snart är färdigfluget med de konstiga ryska helikoptrarna med sina dubbla rotorer. Frågan är bara vem som ska betala för de amerikanska raketerna. Flera amerikanska tjänstemän har ökat trycket på EU, rapporterar Weltwoche. EU borde överföra pengar till Kiev snabbare tycker amerikanerna. Kiev behöver cirka 3,5 miljarder euro – per månad och med start nu direkt.

Inga gratisraketer

Krig kostar pengar och Ukraina behöver avsevärd likviditet för att kunna betala för amerikanska vapen, skriver Berliner Zeitung. I motsats till svenska och tyska vapen är amerikanska vapen ingenting som man får till skänks. USA lånar bara ut sina. Och eftersom vapen, särskilt raketer, tenderar att gå sönder vid användningen, fordrar USA:s regering självklart att Ukraina tecknar ordentliga leasingkontrakt.

Av de 90 miljarder kronor ur EU:s budget som Ukraina och EU-kommissionen kommit överens om har hittills ”bara” en miljard euro levererats. Resten av pengarna lovade Ursula von der Leyen ska komma i slutet av året. Men de amerikanska tjänstemännen vill att EU genast upprättar en månadsbetalning som skjuter in européernas skattepengar i Ukrainas krigsbudget med automatik.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter