USA: ”Tyskland är inte demokratiskt”

I sin årliga människorättsrapport pekar det amerikanska utrikesdepartementet ut gapande skillnader mellan den tyska grundlagen och de tyska myndigheternas agerande.

Det amerikanska utrikesdepartementet State Department utfärdar årligen detaljerade rapporter om hur det står till med demokrati och mänskliga rättigheter i alla jordens länder utom USA. Sverige passerade testet med flygande fanor. Sämre gick det för Tyskland.

Den tyska demokratin vilar på en ”bundesverfassung”, en grundlag som i stora delar är inspirerad av sin amerikanska motsvarighet. I den årliga rapporten från amerikanska utrikesdepartementet konstateras att denna författning inte följs särskilt noga av de styrande i Sveriges södra grannland.

Godtycklig eller olaglig inblandning i integritet, familj, hem eller korrespondens

Enligt rapporten förbjuder den tyska författningen sådan inblandning. Anmärkningsvärt nog är det en myndighet med namnet Författningsskyddet (Verfassungsschutz) som gör sig skyldig till just detta.

Bland dem som utsätts för kartlägging, avlyssning och/eller bevakning är medlemmar i partierna Alternative für Deutschland (AFD) och Nationaldemokraterna (NPD), men även de opolitiska Querdenkern (tvärtänkarna, i Sverige motsvarande Frihetsrörelsen).

Författningsskyddets” aktiviteter kan bestridas i domstol. Ett beslut från den federala författningsdomstolen 2014 meddelade att myndigheten inte längre får övervaka AFD:s folkvalda i den tyska riksdagen.

Övriga rättsprocesser som AFD startat för att slippa övervakningen har varit mindre framgångsrika. Övervakningen har godkänts, även av folkvalda politiker under riksdagsnivån.

Tvärtänkare under övervakning för antisemitism

Enligt Författningsskyddets rapport för delstaten Baden-Wuerttemberg har Querdenken där cirka 350 personer som måste övervakas, eftersom dessa ”delegitimerar landets regering”. Delstatens kommissionär mot antisemitism varnade, enligt State Department, upprepade gånger för Querdenkens antisemitiska retorik och åsikter.

I Baden-Würtenberg övervakades också Der Dritte Weg (”Den tredje vägen”), ett, enligt State Department, extremistiskt parti som aktivt motsatte sig coronarestriktionerna.

Endast pålitliga får gå på konsert

En lag som 2021 trädde i kraft i delstaten Bayern ger polisen befogenhet att undersöka besökare vid stora evenemang med hjälp av ”pålitlighetstest” av personer som vill besöka dessa. Redan i maj samma år avvisade den bayerska författningsdomstolen ett juridiskt bestridande av lagen.

Den amerikanska rapporten poängterar att den tyska konstitutionen föreskriver yttrandefrihet, även för medlemmar av press och andra medier. En oberoende media, ett effektivt rättsväsende och ett fungerande demokratiskt politiskt system kombineras i allmänhet för att främja yttrandefrihet; men rapporten konstaterar att den tyska regeringen ändå har infört snäva ”gränser för yttrandefriheten”.

Kriminalpolisen sysselsätts

Tyskland har arresterat, dömt och fängslat ett okänt antal medborgare för uttalanden till stöd för nationalsocialism eller för att ha kritiserat historieskrivningen om gaskammare i tyska koncentrationsläger på 1940-talet. Även en försvarsadvokat som i sin plädering gjorde sig skyldig till att försvara det som hennes klient hade sagt, fick fängelse för det.

Det vanliga straffet för att offentligt betvivla att gaskammare användes för mord på koncentrationslägerfångar är fyra års fängelse, men advokaten Sylvia Stoltz fick ändå fem och ett halvt år.

Syvia Stoltz, försvarsadvokat som två gånger dömts till fleråriga fängelsestraff för att ha instämt med sina klienter under rättegångar; stillbild från KLA.TV. Till höger juristen Horst Mahler vid en av sina frigivningar. Sedan Mahler sadlade om från kommunistisk terrorist till nationalsocialist har den nu 87-årige debattören spenderat den mesta tiden i fängelse. Foto Junge Freiheit.

En ny lag från 2021 mot ”högerextremism och hatbrott” kräver att IT-företag som driver sociala nätverk inte bara begränsar olagliga yttranden mellan användarna, utan även rapporterar användarnas ”hatbrott” till kriminalpolisen.

Den nya lagen föreskriver att hot via sociala medier bestraffas på samma sätt som hot ansikte mot ansikte. Hot om våldtäkt och skadegörelse – oavsett om de är online eller personligen – ska bestraffas på samma sätt som hot om mord; enligt rapporten från det amerikanska utrikesdepartementet.

Den 23 mars 2022 beslutade förvaltningsdomstolen i Koblenz att en rektor för gymnasiet som gick i pension 2006 skulle förlora sin pension för att ha skrivit böcker som beskrev landets regering som en olaglig ”pseudostat”. Domstolen konstaterade att den tidigare rektorn hade brutit mot sin skyldighet att, som medlem av landets offentliga tjänst, stödja staten och konstitutionen. Överträdelsen skulle ha konsekvenser för henne även efter pensioneringen, dömde domstolen.

Smycken och skäggstil

Federal lag ger myndigheterna möjlighet att begränsa statliga tjänstemän från att ha politiskt olämpliga utsmyckningar på sin person – inklusive tatueringar, kläder, smycken, hår eller skäggstilar.

I övrigt konstaterar den amerikanska rapporten att Tyskland är en konstitutionell demokrati.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Det är lite mysko att forskare inte ens får diskutera vad som hände i dom ruggiga lägren.
  Att dom utsatta dessutom använder ordet ”förintade” är säreget.
  Själv är jag ganska trött på ämnet -men amerikanska och brittiska filmbolag tycks aldrig tröttna…det visas filmer varenda vecka på någon av kanalerna som handlar om den tiden.
  Överlevare berättar ibland att dom undkommit gasning ty dom hade varit intagna på sjukhus …….vilket väckte min förvåning…sjukhus på ett ställe där syftet sägs vara att alla intagna dör ??? Hmm.
  Nåja…nu har väl MSM fullt upp med Ukraina. Ryssar har fått ta över som allmänt avskydda –även om dom är totalt opolitiska.
  Läste om en by i Nordliga Finland där finnar och ryssar har levt i sämja och kunnat gå fritt över gränsen för att handla där det var billigast. Nu skall Finland sätta upp ett staket på gränsen…–Hela situationen är väldigt tragisk.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter