måndag, 26 september, 2022

USA:s smittskyddskommitté spionerade på medborgarna

Köpte spårningsdata över medborgarnas rörelsemönster för att se om de följde restriktioner

Nyligen släppta dokument har visat att den amerikanska smittskyddsmyndigheten, Centers for Disease Control and Prevention, CDC, köpte spårningsdata över miljontals medborgares mobiltelefoner med avsikten att övervaka deras rörelser för att se om de följde de rådande restriktionerna, utegångsförbuden och resebegränsningar under Covid-pandemin.

Rapporterna säger att CDC betalade motsvarande 4,2 miljoner kronor för ett års data från företaget SafeGraph, som länkar till apputvecklare för att samla in platsdata från medborgarnas mobiltelefoner. När människor laddar ner apparna till sina enheter ombeds de att acceptera villkor som inkluderar delning av platsdata.

SafeGraph, som är kopplat till en tidigare chef för saudisk underrättelsetjänst, har sedan dess blivit avstängd från Google Play Butik för att ha brutit mot dess regler om datainsamling. SafeGraph har också anklagats för att sälja platsdata för besökare till abortkliniker, vilket företaget i veckan meddelade att de kommer att stoppa.

Vilken betydelse har insamlingen för smittskyddet?

Ett CDC-dokument beskriver att personuppgifterna ”har varit avgörande för pågående svarsinsatser, såsom övervakning av aktivitet i utegångsförbudszoner eller detaljerade räkningar av besök på deltagande apotek.” Ett annat avsnitt noterar att ”CDC har intresse av fortsatt tillgång till medborgarnas data när landet öppnar upp igen. Spårningsdata används av flera team/grupper i svaret och har resulterat i djupare insikter när det gäller mänskligt beteende.”

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Framåt för tjeckisk opposition

- Annons -

Liknande artiklar