USA:s svängning kan bli starten på nytt storkrig

USA:s tidigare uttalade röda linje om att inte låta Ukraina rikta amerikanska vapen mot Ryssland ser nu ut att korsas. Detta efter att landets utrikesminister Antony Blinken under onsdagen åter tillåter Ukraina att göra det, något som kan eskalera kriget ytterligare. Dock finns det krafter i Europa som motsätter sig en upptrappning.

Vapen skickas till frontlinjen

Det var under ett besök i Ukraina som ministern sade att USA nu driver på leveranserna av ammunition, bepansrade fordon, missiler och luftvärn till den ukrainska frontlinjen. För detta syfte har man lagt ut över två miljarder dollar (22 miljarder SEK), utöver de 61 miljarder dollar i militärt stöd som godkändes för en dryg månad sedan.

Blinken gjorde uttalandena i samband med att de ryska trupperna tvingat ukrainska styrkor på reträtt från ett flertal byar i Charkiv-regionen. Händelseutvecklingen har fått den ukrainske presidenten Volodomyr Zelensky att ställa in alla sina utlandsresor.

Ska skydda militärer och civila

USA har redan skickat stora summor i militärt stöd till Ukraina. BIldmontage: Frihetsnytt. Använda foton: Envato

Blinken sade – under en nyhetskonferens i Kiev under onsdagen – att vapnen skickas till frontlinjen för att skydda såväl soldater som medborgare. Särskilt luftvärnssystemen uttryckte han var av stor betydelse. Den ukrainske utrikesministern, Dmytro Kuleba, betonade under samma konferens att vapnen behöver komma fram till frontlinjen så snart som möjligt.

Allt måste gå undan, särskilt vapenleveranserna så att vi kan stoppa Rysslands offensiva planer i Ukraina, samt förhindra de aggressiva planerna för övriga Europa”, sade han.

Motstånd finns

Robert Fico. Foto: Wikipedia/ European Commission (Lukasz Kobus)/ CC BY 4.0 DEED
Robert Fico. Foto: Wikipedia/ European Commission (Lukasz Kobus)/ CC BY 4.0 DEED

Ifall de amerikanska vapnen används för offensiva syften snarare än försvarsmässiga, finns stor sannolikhet att kriget snabbt eskalerar till ett nytt storkrig. Det finns dock statschefer i Europa som motsätter sig utvecklingen och vill få till fredsförhandlingar, såsom Ungerns och Slovakiens premiärministrar Viktor Orbán och Robert Fico.

För sina ställningstaganden gällande kriget blir de återkommande måltavlor för den västliga etablerade medians kritik och smutskastningskampanjer. Därmed kan det inte uteslutas att mordförsöket på Robert Fico under onsdagen föranleddes av politiska motiv.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter