USA:s tillstånd till Ukraina kan eskalera kriget

Det utländska engagemanget i Ukraina fortsätter och ukrainarna får allt större friheter för hur man kan använda de donerade vapnen. Nu kommer uppgifter att USA gett Ukraina större friheter än vad man tidigare sagt. Det finns dock en fara för att kriget kan eskalera, då detta sker samtidigt som Ryssland ingått ett nytt avtal.

Möjligheterna för Ukraina att använda utländska vapen mot mål inne i Ryssland har ökat den senaste tiden. Fler och fler länder har valt att släppa på kraven hur vapnen får användas. Tidigare fick ukrainarna enbart använda dem mot mål inne i Ukraina, på ett visst avstånd från ryska gränsen.

Den ryske presidenten Vladimir Putin har varnat för att sådana attacker kommer att ses som en aggressionshandling från de länder som donerat vapnen.

USA vänder

Jake Sullivan. Foto: Wikipedia/ National Security Council/ Public domain
Jake Sullivan. Foto: Wikipedia/ National Security Council/ Public domain

USA har däremot varit tveksamma med att ge ett sådant godkännande. Tidigare har man gett klartecken för Ukraina att använda amerikanska vapen mot ryskt territorium, men då har det rört sig om områden som ligger nära regionen Charkiv. Detta för att lättare kunna stå emot den ryska offensiven i regionen.

Nu framkommer däremot uppgifter att användandet av amerikanska vapen inte är begränsat till Charkivs närområde. När USA fattade sitt beslut om tillståndet, verkar planen ha varit att det skulle omfatta alla områden varifrån ryska trupper kommer in i Ukraina. Det avslöjar anonyma källor inom den amerikanska regeringen för Politico.

Det talas om att ryska trupper kommer att rikta in sig på staden Sumy i nordöstra Ukraina, nära den ryska gränsen. De nya uppgifterna innebär att amerikanska vapen kommer att få användas mot ryskt territorium även i det området, något som även USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan uttryckt.

Det ryska försvarsavtalet

Uppgifterna kommer några dagar efter att Ryssland ingått ett försvarsavtal med Nordkorea. Avtalet innebär att om ett av länderna blir angripet ska det andra backa upp det attackerade landet. Bedömare har uttryckt en oro för att användandet av utländska vapen på ryskt territorium kan ses som en aggressionshandling.

Vad som då sker är dock oklart. Innebär det Nordkorea skickar vapen och soldater för hjälpa Ryssland i Ukraina? Eller kommer Nordkorea förväntas attackera de länder vars vapen använts?

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  • Ps….tänk på att det i värsta fall kan leda till ett storkrig , satelliter kan skjutas ner , internet släckas osv…så se till att ha kontanter hemma , passa på att växla till er utländsk valuta . CHF , Schweizerfranc borde vara säkert. Eller vad Ni själva tror på.
   Har Ni guld så spara på det .
   Måste vi/ni fly är guld alltid en säker tillgång.

   Det gäller att vara förberedd !! Köp hem fruktkonserver ….som ju kan ätas kalla,
   Butikernas egna varumärken är betydligt billigare än Del Monte .

   Ö&B har färdiga kycklingrätter som kostar ca 35:-/st …konserv som är färdig att ätas .–Men skall micras 5 min.

   Men som sagt…se till att vara förberedda …..plastsäckar i WC , när ni inte kan spola , undvik att kissa i säcken –försök kissa ute eller i en hink och släng ut.

   Köp värmeljus .
   -Räkna med att livet kan förändras totalt –hela samhället kan bryta samman. Kanske kommer inte pensionerna ….??

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter