Utökad militär aktivitet internationellt för Sverige

Sverige gör ytterligare ett närmande till Nato när man ska delta i krigsalliansens missilförsvar. Samtidigt utlovas ett nytt militärt stödpaket till Ukraina från den svenska regeringen.

Utan att vara medlem i Nato har nu den svenska regeringen åtagit Sverige att ingå i olika försvarskonstellationer som krigsalliansen har i Östeuropa. Det kommer dels att röra sig om ett deltagande i missilförsvaret ”European Sky Shield Initiative”, samt flygpatrullering över Baltikum, vilket kan utökas till att omfatta både Island och Svarta havet, vilket statsminister Ulf Kristersson framförde under Folk och Försvars rikskonferens, rapporterar SVT.

Svenska militära produkter ska även levereras till Nato, vilket Kristersson påstår kommer att stärka hela det militära samarbetet.

Han berörde även kort frågan om kärnvapen på svensk mark. Han var fortfarande förhållandevis vag när han sade att Sverige skulle ha samma inställning som de övriga nordiska länderna, det vill säga att det inte var aktuellt med kärnvapen på svensk mark i fredstid. Det vaga uttalandet talar för att om det skulle bli ”aktuellt”, så kan kärnvapen placeras i Sverige.

Nytt militärt stödpaket till Ukraina

I anförandet på rikskonferensen berättade Kristersson även att mer militärt stöd till Ukraina har utlovats av regeringen, vilket blir det nionde i ordningen och kommer att följas av ”fler och kraftfulla inom kort”, rapporterar Göteborgs-Posten.

Om artillerisystemet Archer kommer att ingå i paket framgick inte i Kristerssons anförande, men enligt honom kommer det så småningom att skickas till Ukraina.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter