Utredning om grovt tjänstefel om Linda Staaf

Den senaste tidens avslöjanden om Linda Staaf har fått överåklagare Bengt Åsbäck att inleda en förundersökning om grovt tjänstefel. Skandalerna har fått många att ifrågasätta om Staaf anställdes som chef för NOA för sina kvalifikationer eller om det var för att hon hade en relation med polischefen Mats Löfving.
Mats Löfving
Mats Löfving. Foto: Wikipedia/ Esquilo

Förra veckan kunde Frihetsnytt rapportera om nya uppgifter som avslöjade att Linda Staaf haft en relation med polischefen Mats Löfving. Mycket pekar på att Linda Staaf fick rollen som chef för Nationella operativa avdelningen (Noa) på grund av denna relation och inte för sina kvalifikationer.

Misstanken om korruption stärks ytterligare efter att polisforskaren Stefan Holgersson släppt en studie som visade att Staaf saknade önskvärda kvalifikationer och att det fanns konkurrens av bättre lämpade kandidater för positionen.

Relationer med högt uppsatta chefer verkar vara ett mönster

Det är inte första gången Linda Staaf har en relation med en högt uppsatt manlig chefskollega. Utöver relationen med polischefen Mats Löfving har hon även haft en relation med nuvarande överbefälhavaren Micael Bydén vilket Stoppa Pressarna var först med att rapportera om.

Micael Bydén
Micael Bydén. Foto: Wikipedia/ Jopparn

Relationen med överbefälhavaren blev en omfattande skandal där Micael Bydén var otrogen mot sin hustru efter 33 år tillsammans, varav 23 år som gifta, vilket ledde till skilsmässa.

Åklagare inleder förundersökning

Efter att relationen mellan Linda Staaf och Mats Löfving offentliggjordes förra veckan krävde justitieutskottet en utredning för att komma till rätta med vad som egentligen skett på det privata planet mellan polischeferna, vilket Frihetsnytt rapporterade förra veckan.

Nu meddelar vice överåklagare Bengt Åsbäck att en förundersökning om grovt tjänstfel är inledd.

För ett år sedan gjorde jag en förutredning då vi hämtade in uppgifter om ärendet. Jag inledde inte någon förundersökning då eftersom det inte fanns anledning att anta att brott begåtts, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck i ett pressmeddelande.

Massiv kritik på sociala medier

Linda Staaf har fått massiv kritik på sociala medier där flera hävdar att hon förstör förtroendet för polismyndigheten och att hon förstör för andra kvinnor eftersom hon stärker bilden av att kvinnor kan ”ligga sig” upp till toppen.

Vidare får Staaf kritik när hon försöker vända kritiken riktad mot henne, genom att insinuera att det är en attack mot henne som kvinna och att kritiken skulle förstöra för andra kvinnor att våga träda fram.

– Hur ska då andra utsatta kvinnor våga träda fram efter en sådan sak?, säger Linda Staaf i TV4:s Nyhetsmorgon.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter