onsdag, 28 september, 2022

Utrikesministern: ”USA erbjuder säkerhetsgarantier till Sverige”

USA:s utrikesminister Anthony Blinken i möte angående svensk ansökan till Nato

Sverige har fått försäkringar från USA att de kommer att få stöd under den period en eventuell ansökan om att gå med i Nato behandlas av de 30 nationerna i alliansen, sa Sveriges utrikesminister Ann Linde under gårdagens besök i Washington DC.

”Jag ska naturligtvis inte gå in på några detaljer, men jag känner mig väldigt säker på att vi nu har en amerikansk försäkran”, sa Linde till reportrar från Sveriges statskontrollerade TV-kanal, kort efter att ha träffat Biden-administgrationens utrikesminister Antony Blinken.

Sveriges försvarsminister uttryckte förra månaden att en svensk ansökan till Nato kan utlösa ett antal reaktioner från Ryssland, inklusive cyberattacker och hybridåtgärder – som propagandakampanjer – för att undergräva Sveriges säkerhet.

Moskva har varnat för att de kan placera ut kärnvapen och hypersoniska missiler i den europeiska enklaven Kaliningrad om Sverige och Finland blir medlemmar i Nato. Sveriges utrikesminister kommer nu att resa till Kanada för att diskutera säkerhetsfrågor med Trudeau-regeringen, säger däremot att svenskt och finskt medlemskap i Nato skulle öka stabiliteten i de baltiska och arktiska områdena.

Både Sverige och Finland förväntas fatta ett beslut om de ska ansöka om att gå med i Nato under maj månad.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:30

Nyhetssändning 27 september