Uvell: Det är jakthatarna som är faktaresistenta

I en hetsartikel i DN nyligen anklagades jägare för att vara faktaresistenta och sprida desinformation om vargen. Nu vänder samhällsdebattören Rebecca Weidmo Uvell på anklagelsen.

Frihetsnytt har tidigare skrivit om det rasande angrepp som riktades mot jägare i DN i en debatt som avslutades den 8 augusti. Ordföranden i Svenska jägareförbundet anklagades bland annat för att vara faktaresistent, ”sakna förståelse för biologi och genetik” och det hävdades att Jägareförbundet sprider ”omfattande desinformation”. I kommentarsfältet lät DN:s moderatorer sina prenumeranter föreslå att jägare istället för vargar borde ”skjutas av”.

Nu uppmärksammas vargdebatten av den relativt frispråkiga borgerliga samhällsdebattören Rebecca Weidmo Uvell. I ett inlägg på sin blogg skriver hon att problemet med faktaresistens ligger helt på jakthatarnas sida, med hänvisning till bland annat en debattartikel i Aftonbladet. Där tilläts ”två av landets mest säregna vargdebattörer”, nämligen Marlen Fuglsang och Mervi Helles, att gå loss mot de som menar att vargarna blivit för många – helt utan att tidningen krävde att någon form av verifierade fakta skulle föras fram, enligt Uvell.

Bland annat hävdar de båda ”känslo-tomtarna”, som Uvell uttrycker saken, att vargen är utrotningshotad och att en halvering av stammen – som regeringen efter många om och men säger sig vilja utreda – skulle innebära en utrotning av vargar.

Uvell skriver:

Vargen är inte utrotningshotad, däremot är den fridlyst. Den är heller inte starkt hotad men är man faktaresistens kan man hitta vad som helst och eftersom Aftonbladets debattredaktörer aldrig verkar kräva att man belägger påståenden i debattartiklar som många andra redaktioner gör, de seriösa, publicerar de vilket skräp som helst.”

Hon konstaterar vidare att jakthatarna pratar i nattmössan angående hur många vargar som faktiskt finns i Sverige. Enligt Naturvårdsverket är antalet nästan 500 och vargen är inte alls utrotningshotad som Fuglsang och Helles hävdar. Vidare pekar Uvell på att lodjursstammen i Sverige är stabil med ca 1500 individer och att Fuglsang trots detta ojar sig över att det utfärdades licensjakt på 125 av dessa för att hålla stammen under kontroll– varav bara 110 till slut fälldes.

”Man kan ju tycka att någon som ägnar orimligt mycket tid och energi åt en enda fråga (jakt på rovdjur) borde orka läsa på lite mer men nej”, menar Uvell.

Hon konstaterar vidare att de båda jakthatarna – så klart – inte bor där det finns vare sig varg eller lodjur.

Uvell avslutar:

Så här det tyvärr när det gäller nästan allt som handlar om jakt eller skytte, båda intressen finns för övrigt i min familj. Debatten domineras av en massa känslo-tomtar som inte kan utan gissar och känner fram olika debattmaterial när en verklig och bra debatt är det enda vi som gillar jakt och skytte vill ha.

För det är i samtalet man möts. Men de här människorna är så förtjusta i sina roller som Disney-prinsessor som räddar djur att det är omöjligt.”

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter