V tar ställning mot historiens största övervakningssystem

Det integritetskränkande EU-förslaget att nätplattformar ska övervaka användarnas kommunikation genom bland annat skanning av vad de skriver, splittrar de politiska partierna i Sverige. Men nu har Vänsterpartiet bestämt sig för att sälla sig till Sverigedemokraterna och Centerpartiet och säga nej.
Ylva Johanssson vill veta vad du skriver. Foto: Wikipedia/European Commission

Vänsterpartiet (V) säger alltså nej till det kontroversiella förslaget ”Chat Control” från EU där man, med ursäkten att man vill komma åt pedofiler, har för avsikt att massövervaka användare av chattfunktioner på nätet, skriver Dagens ETC. Ansvarig EU-kommissionär för förslaget är socialdemokraten Ylva Johansson.

Tidigare har Centerpartiet och Sverigedemokraterna tagit ställning mot förslaget medan Vänsterpartiet har dröjt med sitt svar tills nu och säger alltså nej.

Vänsterpartiets Jessica Wetterling säger att det är ett alldeles för långtgående förslag och innebär ett enormt intrång i rätten till privatliv och också massövervakning.

Regeringspartierna – Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna – samt Socialdemokraterna tycker dock att förslaget är nödvändigt för att komma åt pedofiler. Miljöpartiet har inte bestämt sig i frågan som just nu förhandlas i EU-parlamentet och mellan medlemsländerna.

Historiens största övervakningssystem

Chat Control innebär att alla dina meddelanden skulle skannas och gås igenom, men inte bara det.

– Med Chat Control 2 kommer alla former av digital kommunikation inom EU kunna övervakas, filtreras och läsas i syfte att stoppa brottslighet. Det handlar om telefon- och video­samtal, online­forum, e-post, molnlagring, synkade Worddokument, chatt-appar, din kommentar till den här debatt­artikeln – allt ska registreras. Alla privat­personer, organisationer och företag berörs, skriver Jon Karlung, vd på internet­leverantören Bahnhof i en debattartikel i SvD.

Karlung poängterar att EU-kommissionen med Chat Control kommer att bygga upp historiens största övervakningssystem. Ett system som för diktaturer skulle vara som en våt dröm.

Resultatet kommer att bli självcensur, misstänksamhet, felbara system med säkerhets­brister och industri­spionage, precis som i en diktatur, menar han. Och utan att man får bort brottsligheten. Det kommer bara leda till ett annat ljusskyggt internet för de som ägnar sig åt kriminell verksamhet.

Komma åt pedofiler bara ett svepskäl

Att komma åt pedofiler och andra människor som begår övergrepp mot barn är det nog en majoritet som står bakom, men metoden med Chat Control innebär en enorm integritetskränkning för alla andra människor.

Det kan också finnas åtskilliga andra vägar för att komma åt pedofiler som bör användas och effektiviseras i första hand. Bland annat en hårdare bevakning, eller nedstängning av de sidor på internet där de jagar sina offer och mer polisnärvaro runt skolor. Det kan också göras en omprioritering bland polisens utredare där brott som bokföringsbrott, trafikförseelser, hets mot folkgrupp och liknande, som inte innebär skada på människor, nedprioriteras till förmån för pedofilibrott.

Inskränkningar av människors personliga integritet och privacy är en hjärtefråga för World Economic Forum och diskuterades flitigt på årsmötet i Davos i januari, vilket Frihetsnytt skrivit om. Att man påstår sig vilja stävja brott som en förklaring till varför de ”tvingas” införa vissa funktioner, är ytterligare ett sätt att få folk att gå med på mer och hårdare kontroll och mindre frihet. Alla, nästan, vill ju skydda barnen. Men det egentliga skälet är för att få total kontroll över hela ditt liv.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter