V-topparna inte sugna på att betala ”partiskatt”

Vänsterpartisterna vill behålla sina höga löner och ersättningar, och nu ska partiets interna ”skatt” utredas. Tidigare har bland annat riksdagspolitikerna och EU-parlamentarikerna betalat en obligatorisk skatt till partiet, men nu tycks partistyrelsen anse att skatten kan avskräcka personer från att kandidera.

I sann vänsteranda har Vänsterpartiets riksdagsledamöter, EU-politiker och kommunalråd fått betala en obligatorisk skatt till partiet. Politikerna får enligt TT behålla omkring 45 000 kronor i månadslön brutto, men resten av pengarna betalas till partiet.

Malin Björk. Foto: Wiki/GUE/NGL

Då en EU-parlamentarikers lön än hög har det inneburit att partiets EU-parlamentariker Malin Björk har fått betala nära en halv miljon kronor i ”skatt” under föregående år. Även partiledaren Nooshi Dadgostar har fått punga ut – hon betalade 134 000 kronor i ”skatt” under fjolåret.

Nu visar det sig dock att vänsterpartisterna inte är så sugna på att ge bort sin lön, trots allt. TT skriver att partistyrelsen, med stöd av kongressen, har beslutat att skatten kommer att utredas. En ändring kommer dock inte kunna ske förrän under nästa mandatperiod.

Partiskatten splittrar

Kritiker till skatten menar att den kan avskräcka personer från att kandidera för Vänsterpartiet – trots att skattens syfte just är att ingen person ska söka sig till politiken för att ”berika sig”.

Att skatten kan komma att avskaffas har dock mötts av kritik från V-politikern Zofia Laine från Jönköping, som utbrast ”Gud välsigne partiskatten” under partikongressen. Hon pekar på att de 34-35 000 kronor som politikerna får ut i lön efter partiskatten ligger över medianlönen.

Överger sina profilfrågor

Vänsterpartiet tycks allt mer överge sina tidigare profilfrågor, något som Frihetsnytt rapporterade om under gårdagen. Tidigare var partiet för ett utträde ur EU, men nu sviker partiledningen väljarna och vill hellre ”förändra EU inifrån”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter