Vaccinregister ‑ ny öppning för vaccinpass?

E‑hälsomyndigheten vill se nytt vaccinregister

Myndigheten säger sig vilja underlätta vården genom att ha alla vaccin samlade på ett och samma ställe. Frågan är om detta kommer underlätta för nya försök att genomdriva vaccinpass.

Med hänvisning till ”lärdomar” från pandemin vill E‑hälsomyndigheten ta fram ett digitalt vaccinationsregister, där information om individens vaccin kan underlätta för vården, skriver myndigheten på sin hemsida.

All denna information kommer därmed att finnas samlat på ett ställe och underlätta för myndigheter i att kunna ta del av det.

Det kommer att bli lättare att hålla vaccinkort uppdaterade, men möjliggör även för myndigheterna att hålla koll på covidbevis och tillfrisknandebevis, samt möjligheten att kunna återkalla felaktiga bevis.

Kan användas för att hålla koll på vaccinvägrare

En sammanställning av vilka vaccin som varje individ har tagit skulle kunna utgöra en bakväg för intentionerna med vaccinpassen, vilka mötte massivt motstånd när förslag om sådana pass presenterades.

Finns informationen samlat på ett ställe blir det även lättare för samtliga aktörer med tillgång till registret att kunna punktmarkera de individer som vägrar att ta experimentella vaccin.

Vad är det som säger att i händelse av en ny pandemi, att informationen i dessa register plötsligt inte kommer att fungera som underlag för begränsningar i fri‑ och rättigheter för specifika individer?

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter