Vad har Xi Jinping och kung Kristian II gemensamt?

Detta är en krönika. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
När Kinas president Xi Jinping omvaldes för en 3:e femårsperiod tog han till ett gammalt knep för att skrämma oppositionen till tystnad, genom att låta gripa expresidenten Hu Jintao inför hela partikongressen. Jinping är bara en i raden av blodbesudlade diktatorer som använder sig av samma knep för att tysta sina motståndare.

Kinesiska kommunistpartiets partikongress 2022

Den 16 oktober 2022 hölls det kinesiska kommunistpartiets 20:e partikongress, där President Xi Jinping lät sig omväljas för en tredje femårsperiod. Jinping passade på att rensa ut sina konkurrenter genom att byta ut fyra av de sju personerna i politbyråns ständiga utskott som besitter den verkliga makten, däribland premiärministern Li Keqiang.

Det mest uppseendeväckande var dock gripandet av expresidenten Hu Jintao som satt vid Jinpings vänstra sida, inför hela kongressen som omfattar över 2 000 personer. Oavsett plats i hierarkin lär ingen ha undgått budskapet från Jinping. Det är oklart vilket öde som väntar Hu Jintao, men vanligen döms Jinpings motståndare för korruption och arkebuseras. Det kan tilläggas att samtliga medlemmar i kongressen är mångmiljonärer och att ett flertal är miljardärer. I Kina är det lönsamt att vara politiker.

Nordkoreas politbyrå 2013

Nordkoreas högste ledare Kim Jong Un ärvde makten 2011 som den tredje i Nordkoreas Kim-dynasti. Under ett stormöte med Nordkoreas politbyrå den 9 december 2013 lät han gripa sin ingifte farbror Jang Song Thaek inför hela politbyrån. Efter att Jang Song Thaek avrättats för påstått förräderi fyra dagar senare inleddes jakten på hans släktingar i enlighet med nordkoreansk tradition, vilket inkluderar även avlägsna släktingar.

Ett par hundra personer greps och placerades i politiska fångläger. Det är inte känt hur många som avrättades eller dömdes till livstids straffarbete. Det är okänt om några av de gripna har frisläppts.

Baathpartiets möte i Bagdad 1979

Den 22 Juli 1979, ett par dagar efter att Saddam Hussein installerades som Iraks president kallade Baathpartiet – det enda tillåtna partiet – till ett möte i Bagdad med okänd agenda. Omkring 200 av Bathpartiets delegater infann sig.

Hussein som tidigare varit chef för Iraks ökända säkerhetstjänst SSO inledde mötet med att förklara att han hade avslöjat en planerad kupp mot honom och att det fanns förrädare i rummet. Skräcken spred sig bland delegaterna som anade vad som skulle komma. Därefter läste en påtagligt skrämd ”kuppledare” upp 10 namn, varefter säkerhetstjänsten förde ut dem, medan Hussein med road min blossade på en kubansk cigarr. Därefter ytterligare 10 namn.

Scenen upprepades gång på gång tills 66 personer hade förts bort. 22 av dem avrättades samma dag inklusive den utpekade ”kuppledaren”, som hade fått löfte om att skonas om han läste upp namnen. De övriga 44 personernas öden är okända men merparten lär ha passerat den hemliga polisens tortyrkammare på väg mot avrättningar eller långa fängelsestraff.

Kristian II Xi Jinping
Christian II signing the Death Warrant of Torben Oxe. Foto: Wikipedia/Eilif Peterssen

Försoningsfesten i Stockholm 1520

Efter att den danska kungen Kristian II den 4 november 1520 hade krönts till kung av Sverige inbjöds hela den svenska makteliten till en stor försoningsfest. Den nye kungen som kallas för Kristian Tyrann i svensk historieskrivning – medan han i dansk historieskrivning kallas för Kristian den gode – gav full amnesti åt sina svenska motståndare och försäkrade på hedersord att ”allt gammalt skulle vara glömt”.

Men festen fick en fadd eftersmak under den sista dagen då alla festdeltagare samlades i slottets festsal. Efter att portarna låstes äntrade den avsatte ärkebiskopen Gustav Trolle scenen med en namnlista. De som hade avsatt honom skulle avrättas som kättare eftersom de inte hade haft Påvens godkännande. Det var alltså en kyrklig fråga som inte hade något att göra med Kristians kungliga och danska hedersord.

Stockholms blodbad

Det finns en bevarad namnlista på 62 personer som avrättades på Stortorget i Gamla Stan. Enligt chefsbödeln Jürgen Homot som enligt uppgift ”högg sig trött”, uppgick det totala antalet avrättade till 82, men antalet ska enligt senare forskning vara kring 90, eftersom några icke kända personer hämtades på sina arbetsplatser. De 15 adliga personerna fick liksom två biskopar förmånen att halshuggas, medan de ofrälse hängdes. Åskådaren Lars Hass som alltför högljutt grät och snyftade under avrättningarna fick utan vidare spisning själv dingla i galgen.

Kropparna fick ligga kvar till allmän beskådan på Stortorget tills de brändes på bål den 10 november på nuvarande Katarina kyrkogård på Södermalm.

En ung man vid namn Gustav Eriksson av ätten Vasa vädrade faran och infann sig inte till försoningsfesten. Resten är väl känd historia.

Det kan konstateras att Stockholms Blodbad vad beträffar offentliga utrensningar av oppositionella står sig väl, även i jämförelse med diktatorer som Xi Jinping, Kim Jong Un och Saddam Hussein. Men Xi Jinping och Kim Jong Un är nog inte färdiga ännu.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter