De framförda åsikterna är personliga och representerar personen, inte Frihetsnytt. Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
Den före detta riksdagsledamoten Roger Richthoff och författaren och företagaren Arne Weinz diskuterar med Frihetsnytts Tobbe Larsson om den nya regeringens och Sverigedemokraternas överenskommelse Tidöavtalet. Är det bra och finns det brister? Innebär avtalet ett revolutionerande vägskäl för Sverige? Kommer flertalet punkter i det ambitiösa avtalet ens att kunna genomföras inom ett rimligt tidsspann? Hur kommer media agera?
Detta är ett kort sammandrag av samtalet.
Tidöavtalet som presenterades i förra veckan av vår nya regering samt samarbetspartiet Sverigedemokraterna, innehåller beskrivningar av planerade åtgärder inom de sex olika områden som Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ska samarbeta kring. Avtalet gäller områdena Hälso- och sjukvård, klimat och energi, kriminalitet, migration och integration, skola och tillväxt och hushållsekonomi.
Vad säger ni, är det här avtalet bra?
Roger:
– I många stycken tycker jag det är bra. Jag tycker det är en bra början och ett steg i rätt riktning. Det finns all anledning att vara positiv.
Arne:
– När man lyssnade på Kristerssons regeringsförklaring kändes det stärkande. Sverige har ju kris inom många områden och det lät väldigt bra. Det finns mycket gott i avtalet, särskilt när det gäller kriminalpolitik och invandring.
Avtalet handlar mycket om att anpassa olika gränser till EU:s miniminivå senast våren 2026. Varför kan man inte anpassa våra bestämmelser till det redan nu?
Roger:
– Jo det här skulle man kunna införa redan nästa år. Om man ville. Varför gör man då inte detta? Jag tror att man stöter på problem i resonemanget med Liberalerna och de övriga partierna. Man har kompromissat bort detta, för rimligtvis vet de att man skulle kunna genomföra detta direkt, eller i stort sett direkt. Bestämmelserna finns ju redan på plats. Det enda skäl jag kan se är att, istället för att tala klartext, så gömmer man detta i en utredning som ska vara klar längre fram. Och då kan man skydda sig bakom det här. Det blir alltså inget med återvandringen, det var mest snack inför valrörelsen. Men det är också ett pris som man fått betala för att överhuvudtaget få en ny regering.
När viljan finns går det att
Roger Richthoff
genomföra saker och ting.
Det fanns ingen vilja tidigare
Vilka är de största svagheterna i det nya regeringssamarbetet?
Arne:
– Det beror på vilka glasögon man tar på sig. Men det är intressant att se på alla vänsterprofiler, vilka otroligt dåliga förlorare de är. Jag tror att Liberalerna är den svagaste länken, men sen har ju inte fader Alf Svensson börjat tala än. Han är ju fortfarande Gud Fader inom Kristdemokraterna och det är frågan om Ebba Buch vågar gå emot honom. Hans paradgren är ju de humanitära principerna.
– Man har ju försökt få ihop en regering och Moderaterna är glada – de har en statsminister, försvarsminister, utrikesminister och så vidare. Kristdemokraterna och Liberalerna är också glada för de har fått fler ministrar än de borde ha, med tanke på partiernas storlek och Sverigedemokraterna är glada för de har fått igenom alla sina skrivningar i avtalet. Det är som Roger säger, att man skjuter upp problematiken, men det finns politiska bomber i avtalet som måste desarmeras. Jag tror att de tre regeringspartiernas taktik var att låta Sverigedemokraterna få igenom alla skrivningar för det tänker att de kan begravas i utredningar, vattnas ur och förhalas. Jag tror hela den kommande mandatperioden kommer att bli att balansera på ett knivsegg.
Roger:
– Jag delar din uppfattning men jag tror att man till varje pris försöker hålla ihop det här, för alternativet är annars ett massivt ”Vad var det vi sa?”. Och nästa gång man då får en chans kan dröja väldigt länge om man spräcker det för tidigt och på fel grunder. Nu har de gjort en markering att i de här delarna är de överens.
Vad är sannolikheten för att få igenom det här avtalet, alltså hur mycket av det kommer gå igenom?
Arne:
– Jag skulle säga 50 procent. Politik handlar om förhandlingar, att ge och ta.
Roger:
– Jag skulle säga 70 procent av det och att man inte får igenom mer beror på att man knuffar det framåt in i utredningar.
Hur tror ni att media kommer att agera framöver?
Arne:
– Vänsterdebattörerna kommer ju jobba med att slå in kilar och försöka värva folk som hoppar av vid riksdagens röstningar, det ser vi redan tydligt. Anders Lindberg, Aftonbladets politiska chefsskribent, började ju redan första dagen skjuta på den nya regeringen för deras havererade energipolitik. Det är ju lite oseriöst, tycker man. Men sen kommer det nog bli så att många journalister är opportunister som ska överleva och då kommer de nog följa med strömmen.
– Jag tycker att Bonniers mediamonopol borde brytas genom lagstiftning. De äger i stort sett alla tidningar numera. Men tar man upp den här frågan så stämplas man som antisemit, men det har inte med det att göra. Det har med monopol att göra och det tillåts ju inte inom andra branscher så varför ska det tillåtas inom media som är det viktigaste av allt. Förutom att man borde splittra mediamonopolet så skulle man också minska eller helst lägga ner statstelevisionen helt och hållet.
Roger:
– Det är ju en anpassningsperiod nu och beroende på hur det går för den nya regeringen så kommer media, ja inte Aftonbladet och Expressen, successivt att förflytta sig närmare den borgerliga synen. För deras egen överlevnads skull, så kan de inte fortsätta som förut. Men där får man ju ta in något som man inte diskuterat heller: På vilket sätt påverkar och styr globalisterna media idag? Är det sant att globalisterna gör det eller inte? Det finns ingen sådan diskussion idag och min förhoppning är att man skulle kunna öppna upp en sådan. Det skulle kunna förändra media.
– Jag tror att medierna, Aftonbladet med Lindberg i spetsen och andra, kommer att ösa på i början men beroende på om regeringen når framgång i överenskommelsen, då tror jag att också oppositionen i Sverige kommer att stödja detta. Man kommer märka att det sker en förbättring trots att vi går in i en lågkonjunktur. Sen på sikt kommer man se fler artiklar som inte är negativa.
Om vi ser på punkten om gängkriminalitet, där tar man upp visitationszoner, dubbelt straff vid gängbrottslighet, hemliga vittnen med mera, vad anser ni om den punkten i avtalet?
Arne:
– Ja det är ju alldeles nödvändigt och det är den danska modellen man kopierat och till och med skruvat upp lite. Klart det ska vara tuffa straff för gängkriminalitet, man har tagit bort straffrabatten om man fyllt 18 år och man tar upp hur man ska hantera yngre brottslingar. Många som skjuter är ju 16-17 år och till och med yngre än så. Man pratar om särskilda ungdomsfängelser. Det är hårda planer och jag hoppas verkligen de går igenom för det är samhällshotande det här med klaner.
Roger:
– Vad gäller hemliga vittnen så är ju det inte bara mot den brottsling som det gäller. Ett hemligt vittnesmål kan ju också avläggas för att sätta polissen på spåret av en organisation som är inblandad i brottslighet och då är det skönt att kunna lämna ett anonymt tips.
I skolan ska lärarnas och rektorernas befogenheter stärkas för att göra ökade insatser mot våldsamma elever och ge en tryggare skolmiljö. Är det bra förslag?
Arne:
– Ja det är ju en liberal skolminister Lotta Edlund, som har en grannlaga uppgift. Jag tror alla är ense om att skolan behöver lite mer struktur, men jag tycker inte varje lärare ska behöva slå näven i bordet för att säga till om att ta av kepsen, utan jag tycker det ska finnas ett regelverk att vi har inte kepsar på i klassrummet. Och man lämnar in mobilerna, det ska inte läraren behöva säga till om.
Vad tycker ni om språkkrav för personal inom äldreomsorgen?
Roger:
– Jag tycker det är självklart att de ska kunna språket. Det är än viktigare för äldre människor, som inte är vana vid att träffa på de här främmande kulturerna. Jag tycker att inga religiösa symboler ska få förekomma, definitivt inga muslimska som huvuddukar och liknande. Det är absolut självklart att det ska talas svenska inte bara inom äldrevården.
Skapar avtalet en positiv känsla eller oro för att det ska spricka?
Arne:
– Ja det inger stort hopp. Nu kanske vi äntligen trenden kan vändas, vi kan minska invandringen och massinvandringen av muslimer måste ner till noll. Vi kan knäcka gängen, för det går. Det finns mycket hopp men det ska genomföras också. Tidigare har allt handlat om att positionera sig mot SD, nu har de släppts in i, om inte i finrummet, så åtminstone i farstun. Det är en bra början. Mobbningen som har pågått i 15 år är över och man måste acceptera att 20 procent av svenskarna inte är dåliga människor.
Roger:
– Jag delar din uppfattning där, Arne. Men om jag ska vara lite kritisk så tycker jag att det är väldigt mycket självklarheter som vi har kämpat för i så många år. Vi känner en enorm glädje över att sunt förnuft och rena självklarheter finns i dessa överenskommelser. Men jag saknar vissa punkter: Hur är det med Natoanslutningen som skulle gå så snabbt och utan folkomröstning. Det har spårat ur och blivit ett fiasko och vi är beroende av Erdogan. Sen har vi diskussionen om EU:s roll, om globalisterna, Vanguard, BlackRock och vilken påverkan de har på vår utveckling i Sverige. Det är inte med över huvud taget. Jag tror personligen att det här är allvarliga signaler man skickar från globalisterna som inte diskuteras mer än i de fria medierna. Det oroar mig.
– Och angående utredningar som man inte gör då… När man tillsätter en utredning är det viktigt vad det står i den, alltså vad utredningen ska komma fram till. Det är det som är viktigt att syna vad det ges för direktiv som utredningen ska besvara.
Lyssna på samtalet i sin helhet här!