Bland ”övriga partier” i opinionsundersökingarna är det AfS och Nyans som ligger bäst till för att få inflytande i kommunerna och efterhand i riksdagen. Lokalt i Malmö är Malmölistan ett säkert kort.
Mycket av intresset för årets kommunal- och riksdagsval fokuseras på de mindre partierna kring 4%-spärren. Inte bara för att uppstickarpartierna denna gång är välorganiserade utan även eftersom något av riksdagspartierna, främst Liberalerna riskerar att åka ut. Sveriges mest hatade parti, Miljöpartiet, har tidigare svävat kring 4%-spärren men torde överleva valet i kraft av att vara det mest älskade parti bland journalister.
Patriotiska partiet Alternativ för Sverige med Gustav Kasselstrand som partiledare tillägnas idag en större artikel i globalistiska SvD. Man menar att AfS nu har samma sympatisörsprofil som Sverigedemokraterna hade under uppbyggnadsåren: unga svenska män dominerar. De manliga gustavianerna betraktar enligt Svenska Dagbladet Sverigedemokraterna som ett ”boomerparti”. Vid valfinanlen i Kungsträdgården inför förra riksdagsvalet kunde inte motsvarande tendens skönjas bland publiken men vi får utgå från att SvD har undersökt saken med sedvanlig nogrannhet.
Muslimska partiet Nyans får idag uppmärksamhet i liberala Expressen, som påpekar för partiledaren Mikail Yüksel att man inte kan ställa upp i val med samma kandidat i 16 kommuner samtidigt.
– Det är inte olagligt, om det nu är bedrägligt så är det valsystemet som är bedrägligt och inte vi, säger Yüksel och avslutar med att hans väljargrupp ”struntar fullständigt i om en individ är valbar där eller inte”.